Hoppa till huvudinnehållet

Insändarreplik: Läs på lite bättre om S-förslagen

Publicerad:
"Hellman & Holmqvist vet uppenbarligen inte att (S) vill ta bort fyra platser på Granåsgården och två på korttidsboendet på Björkåsen", skriver författaren av inlägget. Bilden visar Granåsgården.
"Hellman & Holmqvist vet uppenbarligen inte att (S) vill ta bort fyra platser på Granåsgården och två på korttidsboendet på Björkåsen", skriver författaren av inlägget. Bilden visar Granåsgården. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

I diskussionen om Bengtsfors kommuns budget har (S) nu involverat sina båda riksdagsledamöter Jörgen Hellman och Paula Holmqvist. De har ingen närmare kunskap om våra förhållanden här och oturligt nog för dem så har våra lokala (S)-företrädare inte varit särskilt noggranna med informationen de lämnat.

Insändare: Utveckla äldreomsorgen i Bengtsfors

När de skriver så blir det därför i svepande ordalag om ”revor i välfärden” och elände i moderatstyrda kommuner. Allt kryddat med skönmålning av (S)-regeringens förträfflighet.

Hellman & Holmqvist vet uppenbarligen inte att (S) vill ta bort fyra platser på Granåsgården och två på korttidsboendet på Björkåsen. Med det och indragning av en chefstjänst tror sig (S) kunna spara nästan tre miljoner kronor. Förslaget visar att (S) i Bengtsfors numera befinner sig långt från verkligheten inom äldreomsorgen. Den neddragning som (S) vill göra ger nämligen en högst begränsad personalbesparing om ens någon alls. Med minskning av en cheftjänst går man dessutom ifrån den policy som gäller om hur många underställda chefer ska ha.

Som arbetsgivare ska kommunen se till att ha en god arbetsmiljö för sina anställda. En neddragning på chefstjänst riskerar arbetsmiljön för chefen och i slutänden även för personalen.

Att börja med en sådan åtgärd inom ett äldreboende och dessutom i pandemitider visar kort och gott att (S) efter kort tid i opposition inte vet hur verkligheten inom vården ser ut.

Den uppgivna (S)-besparingen på tre miljoner kan i pengar jämföras med kommunstyrets mer realistiska förslag på 3,5 miljoner kronor. Riksdagsledamöterna kanske skulle börja med att uppmana sina egna att inte spara inom äldreomsorgen…

I spåren av bland annat stora statliga medel för flyktingmottagning och betydande återbetalningar av AFA-premier öste kommunen (då under (S)-styre) under några år på med expansion. Vad blev kvar av det? Jo, stora kostnader för de nyanlända som gått ur de två statligt betalda åren. Vidare rusande utbetalningar av försörjningsstöd. Gång på gång varnade vi (S)-styret, men vi fick inte fick någon respons alls. Följden blev att de två senaste årens verkliga ekonomiska resultat, baserat på de socialdemokratiska budgetarna, har gjort att våra utjämningsreserver nära nog halverats. Med innevarande års verksamhet, den första som baserats på det nya styrets budget, så vänder vi utvecklingen från underskott till god ekonomisk hushållning. Det är sådana åtgärder som skapar möjlighet till utveckling och framtidstro!

Stig Bertilsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Artikeltaggar

BengtsforsBjörkåsenGranåsgårdenInsändareJörgen HellmanKolaregårdenPaula HolmqvistStig BertilssonÄldreomsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.