Hoppa till huvudinnehållet

Dramatisk ökning av covid-19 i Bengtsfors

Publicerad:
Bengtsfors kommun ökar mest i Dalsland med 44 nya konstaterade fall, vilket är en ökning med 38 fall jämfört med föregående vecka. Foto: Stian Lysberg Solum

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka. Under vecka 47 konstaterades 4 588 nya fall i Västra Götaland, vilket är fler än någon annan enskild vecka under pandemin. Bengtsfors kommun ökar mest i Dalsland med 44 nya konstaterade fall, vilket är en ökning med 38 fall jämfört med föregående vecka.

I Bengtsfors kommun upptäcktes 44 nya fall av covid-19 under vecka 47 (totalt har nu 139 personer insjuknat). I Dals-Eds kommun bekräftades förra veckan 2 nya fall (totalt 93). I Färgelanda kommun kunde förra veckan 8 nya fall konstateras (totalt 88). I Melleruds kommun upptäcktes 18 nya fall (totalt 93). I Åmåls kommun noterades 25 nya fall (totalt 151).

Svår som i våras

– Vi står inför en utmaning som kan bli lika svår som under våren. Det krävs att ännu fler avstår från att utsätta sig själv och andra för smitta innan smittspridningen kan börja minska, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

För sjunde veckan i rad ökade antalet bekräftade fall jämfört med föregående vecka och Thomas Wahlberg vädjar till invånarna att se sin egen roll i att stoppa smittan.

– Vi har skärpta råd i Västra Götaland och jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att vi alla sluter upp bakom dem. Det är bara tillsammans som vi kan vända utvecklingen. Alla har ett ansvar och jag vill säga till alla där ute – dina val gör skillnad, säger Thomas Wahlberg.

Antalet personer som måste vårdas på sjukhus ökar också. Fram till och med den 26 november klockan 14 hade totalt 40 484 personer i Västra Götaland testats positivt för covid-19. Det är en ökning med 831 fall sedan den 25 november.

Två personer på IVA

Fram till klockan tio på torsdagen fanns det totalt 230 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 34 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

Inom Nu-sjukvården (Näl och Uddevalla sjukhus) vårdas 27 personer, varav två personer på IVA.

– Det är ett pressat läge, men samtidigt står vi på många sätt bättre rustade nu. Sjukvården har lärt sig mycket om covid-19 jämfört med i våras. Vårdtiderna är kortare och det är inte lika stor andel av de insjuknade som behöver intensivvård, säger Ann Söderström.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunCoronavirusetEdFärgelandaIVANälNU-sjukvårdenNyheterThomas WahlbergVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.