Hoppa till huvudinnehållet

Ambulanshelikopter får inte landa - landningsplattan vid sjukhuset stängd

Publicerad:
Reporter Kajsa Kax
Kajsa Kax
kajsa.kax@dalslanningen.se
Helikopterplattan i Bäckefors som anlades för närmare tio år sedan får inte användas av byråkratiska skäl.
Helikopterplattan i Bäckefors som anlades för närmare tio år sedan får inte användas av byråkratiska skäl. Foto: Thomas Wallin

Helikopterplattan vid Dalslands sjukhus som anlades 2011 är avstängd sedan en månad tillbaka eftersom den aldrig godkänts av Transportstyrelsen. Det kan dröja upp till ett halvår innan den kan användas igen.

Under tiden får akuta transporter landa på en åker eller väg i närheten.

 Ambulanshelikopter och ambulanser vid sjukinsats vid Långholmen i Bengtsfors för några år sedan. På helikopterplattan vid sjukhuset får den dock inte landa.
Ambulanshelikopter och ambulanser vid sjukinsats vid Långholmen i Bengtsfors för några år sedan. På helikopterplattan vid sjukhuset får den dock inte landa. Foto: Thomas Wallin

Det är Norra hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götaland som ansvarar för plattan. När Bodil Lindahl, ny chef för helikopterflygplatser inom regionen sedan årsskiftet, insåg att helikopterplattan inte var godkänd enligt standard valde hon att stänga den.

Kan ta ett halvår

– Vi tar ett omtag för att få helikopterflygplatsen inrättad och godkänd enligt Transportstyrelsens regelverk och för att den ska bli införd i det internationella AIP registret som våra övriga helikopterflygplatser är i regionen, svarar Bodil Lindahl på frågan om varför de valt att stänga efter flera års trafik.

2011 anlades helikopterplattan vid Dalslands sjukhus.
2011 anlades helikopterplattan vid Dalslands sjukhus. Foto: Helena Lindgren

På Transportstyrelsen är handläggningstiderna långa och det kan ta upp till ett halvår innan helikopterplattan vid Dalslands sjukhus besiktigats och fått sina papper klara. När den sedan är godkänd gör Transportstyrelsen inspektioner ungefär vartannat år.

Sjukhuskommittén jublade när helikopterplattan 2014 var fullt utrustad och helikoptrarna kunde börja använda den.
Sjukhuskommittén jublade när helikopterplattan 2014 var fullt utrustad och helikoptrarna kunde börja använda den. Foto: Thomas Wallin

– Den flygoperativa verksamheten fick ta del av stängningen för flera månader sedan och de har rekognoserat en tillfällig landningsyta i närheten, så patientsäkerheten kommer inte att påverkas av detta, skriver Bodil Lindahl.

Artikeltaggar

AkutsjukvårdBäckeforsDalslands sjukhusKommittén för Dalslands sjukhusNyheterSjukvård

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.