Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Kolaregården i ”malpåse” och konsekvenserna

Publicerad:
Kolaregården i Dals Långed
Kolaregården i Dals Långed Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Personaltätheten inom äldreboendet ska inte minska och personalen på Kolaregården ska inte sägas upp utan kommer att få jobb på annat håll inom omsorgen. Besparingen ska ske genom färre vikarier, visstidsanställda och så vidare (Dalslänningen den 10 november). Allt enligt det borgerliga budgetförslaget.

Hur ser då kalkylen ut?

 * Hyreskontraktet gäller för hela 2021
* Hyreskontraktet gäller för hela 2021

6 månader efter beslut kan flyttlassen gå enligt förvaltningen. Det ska ske successivt och ”med empati” men vi avstår från att försöka räkna ut vad det kan ge för ekonomiska effekter. Vi har räknat med att personalkostnaden minskar till hälften 2021 och att behovet av extra nattpersonal försvinner efter den 30 juni. Löneuppräkning för 2021 är inte inräknad.

Även om man säger upp eller flyttar all personal från Kolaregården så ser besparingen ut att landa på 2 450 000 snarare än 3 500 000. Kan man spara en miljon, 20 procent av en personalbudget på 5 438 000, på att ha färre vikarier och visstidsanställda?

Det framgår ingenstans hur länge den s.k. malpåsen à 823 000 om året ska hänga i garderoben.

Konsekvensanalysen när det gäller livskvalitet för de boende, för personalen och Dals Långeds samhälle lyser med sin frånvaro.

Lena Grönlund (S)

Stein Begby (S)

Artikeltaggar

Bengtsfors arbetarekommunDals LångedDalslänningenInsändareKolaregårdenLena GrönlundStein BegbyÄldreomsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.