Hoppa till huvudinnehållet

Splittring i Centern om Kolaregården

Publicerad:
Jerker Johansson (C) menar äldreboendet Kolaregården i Dals Långed bör finnas kvar.
Jerker Johansson (C) menar äldreboendet Kolaregården i Dals Långed bör finnas kvar. Foto: Tommy Löfgren

Centerpartiet i Bengtsfors är inte överens internt i frågan om framtiden för äldreboendet Kolaregården i Dals Långed.

Jerker Johansson (C), ordförande för det kommunala pensionärsrådet, anser att det vore fel att lägga äldreboendet i malpåse.

– Jag är inte känd för att vilja lägga ner saker. Då ska det finnas väldigt starka skäl för det. Man flyttar inte på gamla människor hur som helst. Det bästa är att hänskjuta frågan vidare till äldreberedningen, säger Jerker Johansson.

Han syftar på kommunstyrelsens äldreberedning som har fått uppdraget att se över hur kommunens äldreomsorg ska se ut på sikt.

"Tyvärr nödvändigt"

Centerpartiets gruppledare i fullmäktige, Per Jonsson, tycker att Kolaregården ska läggas i malpåse.

Per Jonsson vill lägga äldreboendet Kolaregården i Dals Långed i malpåse. Här syns Jonsson till höger i bild i samtal med Karl-Erik Ågren som demonstrerade för Kolaregårdens bevarande under ett möte nyligen.
Per Jonsson vill lägga äldreboendet Kolaregården i Dals Långed i malpåse. Här syns Jonsson till höger i bild i samtal med Karl-Erik Ågren som demonstrerade för Kolaregårdens bevarande under ett möte nyligen. Foto: THOMAS WALLIN

– Det är tråkigt att lägga ner en verksamhet som fungerar bra i Dals Långed, men det innebär samtidigt att vi inte behöver spara på andra ställen i äldreomsorgen. Genom att lägga Kolaregården i malpåse så friställs resurser på andra håll, vilket är nödvändigt om vi ska kunna hålla kvaliteten och personalen kvar. Jag övertygad om att de som bor på Kolaregården får minst lika bra boenden på andra ställen, säger Per Jonsson.

Helt nytt äldreboende

Han refererar också till äldreberedningen som just nu på tittar det framtida behovet av äldreomsorg.

– Jag tror att vi kommer att behöva bygga ett helt nytt äldreboende i Bengtsfors kommun om ett antal år. I dagens läge finns inte behovet eftersom vi har plats för alla, men antalet äldre blir allt fler, konstaterar Per Jonsson.

Jan Leander (L): "Kolaregården borde lagts i malpåse redan 2020"

Om Kolaregården läggs i malpåse finns det också möjlighet att kunna öppna äldreboendet igen vid behov, menar Jonsson.

Artikeltaggar

ÄldreboendeBengtsfors kommun (org)BesparingstiderCenterpartietDals LångedJerker JohanssonKolaregårdenPer JonssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.