Hoppa till huvudinnehållet

Västra Götaland förlänger skärpta råd

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, meddelar att de skärpta allmänna råden kommer att förlängas.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, meddelar att de skärpta allmänna råden kommer att förlängas. Foto: Adam Ihse/TT

Folkhälsomyndigheten beslutade på torsdagen tillsammans med Smittskydd Västra Götaland att förlänga de skärpta råden i Västra Götaland.

Det var den 29 oktober som Folkhälsomyndigheten beslutade om skärpta allmänna råd i Västra Götaland. Nu förlänger man råden till den 13 december.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att smittspridningen i Västra Götaland ökar i en oroväckande fart. Han uppmanar till att ta de skärpta råden på största allvar.

– Varje dag blir hundratals människor smittade och några av dem kommer att bli allvarligt sjuka. Det går åt fel håll nu och vi måste alla känna ansvar för det. Samtidigt kan vi alla göra skillnad om vi följer råden. Det gäller mig, det gäller dig och det gäller alla andra människor vi har omkring oss, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Ständig ökning

Antalet nya positiva fall har nu ökat sex veckor i rad. Under vecka 46 rapporterades 4 192 nya fall i Västra Götaland.

Även behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar. Klockan 10:00 torsdagen den 19 november vårdades totalt 220 personer på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 32 på intensivvårdsavdelning.

Skärpta råd i tre veckor

De skärpta råden gäller i hela Västra Götaland fram till och med den 13 december.

Följande gäller:

* Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

* Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

* Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

* Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de skärpta råden. Det kan exempelvis innebära att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt.

* Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de skärpta råden. Det kan exempelvis vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Nya fall i Dalsland

I Bengtsfors kommun upptäcktes sex nya fall av covid-19 under den gångna veckan (totalt har nu 95 personer insjuknat). I Dals-Eds kommun bekräftades förra veckan 10 nya fall (totalt 91). I Färgelanda kommun kunde förra veckan 14 nya fall konstateras (totalt 83). I Melleruds kommun upptäcktes 4 nya fall (totalt 75). I Åmåls kommun noterades 28 nya fall (totalt 138).

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenNyheterSmittskydd Västra GötalandThomas WahlbergVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.