Hoppa till huvudinnehållet

Covid-19-smitta upptäckt på fyra skolor: Strömkullegymnasiet fjärrundervisar elever

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Covid-19-smitta har upptäckts på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors.
Covid-19-smitta har upptäckts på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Strömkullegymnasiet i Bengtsfors kommer från och med nästa vecka att börja med fjärrundervisning. Anledningen är att covid-19-smitta har upptäckts på skolan. Samtidigt har smitta upptäckts på tre grundskolor och en förskola i kommunen, men ingen av dessa stängs.

Strömkullegymnasiets rektor, Carina Stålhandske, meddelar att smitta har upptäckts, men vill inte berätta om det är elever eller personal som har insjuknat. Ej heller hur många som är berörda.

Carina Stålhandske, rektor på Strömkullegymnasiet, meddelar att fjärrundervisning kommer att ske för tvåor och treor, medan ettorna får fortsätta gå i skolan som vanligt.
Carina Stålhandske, rektor på Strömkullegymnasiet, meddelar att fjärrundervisning kommer att ske för tvåor och treor, medan ettorna får fortsätta gå i skolan som vanligt. Foto: Conny Hultgren

– För att förebygga att inte det här sprids ytterligare kommer vi från och med nästa vecka därför att återinföra fjärrundervisning. Tvåor och treor får studera hemma, så att vi får färre som trängs på skolan. Ettorna däremot får fortsätta som vanligt på skolan eftersom de ännu inte är vana vid detta med distansundervisning, säger Carina Stålhandske till Dalslänningen.

Strömkullegymnasiet kommer att fortsätta köra så här så fram till jullovet.

Smitta i grundskolan

Tidigare i veckan upptäcktes två konstaterade fall av smitta inom grundskolan på Ekhagsskolan i Dals Långed och Bengtsgården i Bengtsfors. Under torsdagskvällen meddelade kommunen även att smitta upptäckts på Bäckeskolan i Bäckefors.

– Det handlar om en elev på varje skola, totalt två elever alltså. Men vi kommer att fortsätta hålla öppet på båda skolorna, säger Björn Lindeberg, utbildningschef i Bengtsfors kommun till Dalslänningen.

Detta är de första kända fallen av smitta inom grundskolorna i Bengtsfors kommun.

– Än så länge har skolorna i Bengtsfors kommun klarat sig bra, och vi hoppas att det ska fortsätta så. Vi inser att det är oerhört viktiga verksamheter att hålla i gång, säger Björn Lindeberg.

Förskola smittad

Någon dag senare meddelade kommunen också att Långevi förskola i Bengtsfors drabbats av smitta.

Hur många som drabbats och om det är personal eller elever på förskolan är för närvarande oklart.

Förskolan kommer, trots detta, att hålla öppet.

Nyckelspiken stänger

Däremot stänger familjecentralen Nyckelspiken i Bengtsfors tills vidare sin verksamhet med anledning av den ökade smittspridningen av coronaviruset i samhället.

Björn Lindeberg berättar att Bengtsfors kommun följer Smittskydd Västra Götalands handlingsplan vid konstaterad smitta. Det är också Smittskydd Västra Götaland som fattar beslut om eventuella åtgärder.

Inga nya fall här

Från Färgelanda och Dals-Eds kommuns sida rapporteras inte om några nya fall i de kommunala verksamheterna.

De tre i personalen som testade positivt i Färgelanda förra veckan är under tillfrisknande och på väg tillbaka i tjänst.

– Det känns väldigt bra och positivt, säger socialchefen Johan Lundh.

Inte heller i Dals-Eds kommun finns några nya kända fall inom kommunen än det som är rapporterat sedan tidigare. För närvarande är det 17 fall inom Fokusområdets verksamheter.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsgårdenBjörn LindebergBäckeskolanCarina StålhandskeCoronavirusetEkhagsskolanNyckelspikenSkola och utbildningSmittskydd Västra GötalandStrömkullegymnasiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.