Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Hur tänker C och L i Bengtsfors?

Publicerad:
Kolaregården i Dals Långed som nämns i inlägget.
Kolaregården i Dals Långed som nämns i inlägget. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Hur tänker Centern och Liberalerna i Bengtsfors? Har de lagt in sina ideal i garderoben? Frågorna måste ställas då deras och Moderaternas budgetförslag för 2021 nått dagsljuset. Barn och ungdomar samt äldre får betala när ett överskott på 5 miljoner kr är överordnat allt annat.

Centern har tidigare sagt sig värna ”småfolket”. Men hur rimmar detta med nedskärningar inom t.ex. skolans värld, och placera Kolaregården i malpåse.

Liberalerna har tidigare drivit på för att skolan ska präglas av hög standard och kvalité, en bra arbetsmiljö och karriärmöjligheter för lärarna. Allmänna besparingar inom hela utbildningssektorn står i kontrast till stolta deklarationer.

Dessutom tycks både partierna inte tänka längre än näsan räcker. Det första en barnfamilj, som vill söka sin framtid i Bengtsfors, frågar efter är hur förskolan och skolan fungerar. Och konsekvenserna av nedskärningarna lyser med sin frånvaro.

Mest motsägelsefullt är nog ändå stängningen av Kolaregården. Båda partierna har medverkat till ett nationellt äldrelyft genom samarbetet med regeringen. Bengtsfors tillförs därför 5, 5 miljoner kronor från skattebetalarna. Statsbidraget motsvarar det beräknade överskottet i förslaget till budget.

Ska pengar till äldreomsorgen medvetet användas till andra ändamål än de som är avsikten? I praktiken – vilket är allvarligast – ska äldre människor med behov av vård och omsorg betala notan. Osmakligt är ett alldeles för svagt ord i detta sammanhang. Hur kan Centern och Liberalerna gå med på detta?

Vill de bli ihågkomna för detta? Samtidigt reducerar Moderatledaren i kommunen de som bor på äldreboenden till procentenheter på nyhetsplats i denna tidning förra tisdagen. De är fortfarande människor, och skattebetalare. Tänk om medan tid är, och rör inte äldre människor med stora behov av vård och omsorg i dessa coronatider.

Christer Ahlen

Nyinflyttad i Bengtsfors

Artikeltaggar

BengtsforsInsändareKolaregårdenLiberalerna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.