Hoppa till huvudinnehållet

Bekräftad covid-19 på grundskolor

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Bengtsfors kommun meddelar nu att det finns bekräftad covid-19-smitta på grundskolorna Bengtsgården i Bengtsfors och Ekhagsskolan i Dals Långed.
Bengtsfors kommun meddelar nu att det finns bekräftad covid-19-smitta på grundskolorna Bengtsgården i Bengtsfors och Ekhagsskolan i Dals Långed. Foto: Dalslänningens arkiv

Bengtsfors kommun meddelar nu att det finns bekräftad covid-19-smitta på grundskolorna Bengtsgården i Bengtsfors och Ekhagsskolan i Dals Långed.

– Det handlar om en elev på varje skola, totalt två elever alltså. Men vi kommer att fortsätta hålla öppet på båda skolorna, säger Björn Lindeberg, utbildningschef i Bengtsfors kommun till Dalslänningen.

Detta är de första kända fallen av smitta inom grundskolorna i Bengtsfors kommun.

– Än så länge har skolorna i Bengtsfors kommun klarat sig bra, och vi hoppas att det ska fortsätta så. Vi inser att det är oerhört viktiga verksamheter att hålla i gång, säger Björn Lindeberg.

Följer regionens plan

Han berättar att Bengtsfors kommun följer Smittskydd Västra Götalands handlingsplan vid konstaterad smitta. Det är också Smittskydd Västra Götaland som fattar beslut om eventuella åtgärder.

– Vi har en lång rad åtgärder att ta till efter att de skärpta råden kom. Bland annat kommer vi att följa de smittade personernas rörelsemönster för att försöka upptäcka om fler kan ha blivit smittade, säger Björn Lindeberg.

Särskilda instruktioner från Smittskydd Västra Götaland ska också ha gått ut till vårdnadshavare vars barn bedöms vara i riskzonen för att bli smittade.

Skolorna håller öppet

Grundskolorna fortsätter alltså sin verksamhet som tidigare. Det gör även Strömkullegymnasiet. Men när det gäller gymnasiet kan det bli förändringar om smitta skulle komma in i verksamheten.

– Vi följer dagligen utvecklingen på gymnasiet, där eleverna bedöms tillhöra gruppen vuxna. För dem gäller andra regler än för barnen i grundskola, säger Björn Lindeberg.

Ni har denna gång offentliggjort vilka enheter i kommunen som är drabbade. Det gjorde ni inte tidigare. Vad beror det på?

– Vi följer de riktlinjer som Smittskydd Västra Götaland har gett oss. Där finns råd om att ge offentlighet vid smitta och att vara öppna med vilka enheter som drabbats, säger Björn Lindeberg.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)BengtsgårdenBjörn LindebergCoronavirusetEkhagsskolanNyheterSmittskydd Västra Götaland

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.