Hoppa till huvudinnehållet

Jägareförbundet: "36 vargar till bör fällas"

Publicerad:
Bilden är tagen under en vargjakt i Värmland 2015.
Bilden är tagen under en vargjakt i Värmland 2015. Foto: Helena Karlsson

Tilldelningen i licensjakten av varg måste göras om. Detta efter en miss i beräkningen av Naturvårdsverket. Felet upptäcktes av Svenska Jägareförbundet, som nu menar att ytterligare 36 vargar bör få fällas.

Bakgrunden är att det begicks ett fel när forskare från SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) fick underlag för att beräkna vårstammen, före valpning, i stället för höststammen.

Misstaget upptäcktes av Svenska Jägareförbundet, som också påtalade felet för Naturvårdsverket.

Komplicerad fråga

– Vargfrågan är för komplicerad när inte ens ansvarig myndighet klarar av att göra rätt, menar Göte Johansson, Dals Långed, ordförande för Jägareförbundet Västra Götaland Väst.

Naturvårdsverket har erkänt sitt misstag.

Enligt Jägareförbundet ska det nu därför finnas möjligheter till jakt på ytterligare 36 vargar.

Stora variationer

Men Naturvårdsverket menar att det förekommer stora variationer när det gäller tillväxten av varg från år till år varför någon säker bedömning ännu inte kan göras.

Jägareförbundet Västra Götaland Väst anser att vargförvaltningen har blivit alldeles för krånglig och svårbegriplig.

2017 träffade Dalslänningen Göte Johansson och hans hund Järven, som har överlevt flera vargangrepp.
2017 träffade Dalslänningen Göte Johansson och hans hund Järven, som har överlevt flera vargangrepp. Foto: Mattias Modéen

– När inte ens Naturvårdsverket klarar av att göra rätt kan man inte begära att människor runt om i landet ska kunna förstå hur vargen ska hanteras. Och förståelse är viktigt. I dag saknas förtroende för myndigheten. Det är hög tid att försöka reparera detta, anser Göte Johansson.

Han tycker att Naturvårdsverket och länsstyrelserna borde göra om beslutet och tillåta en utökad jakt på varg.

– Det skulle sända en tydlig och viktig signal till de människor som får bära konsekvenserna av en alltför stor vargstam, säger Göte Johansson.

Troligen ingen ändring

För Västra Götalands del kommer det förmodligen inte att bli någon korrigering gällande vargjakt i vinter.

– Men det är oerhört viktigt för våra jägarvänner i norr som i dag lever med en helt oacceptabel vargkoncentration, och på sikt, även för oss, menar Göte Johansson.

När de nya beräkningarna är klara är det upp till länsstyrelserna att ta beslut om det påverkar licensjakten, som hålls mellan den 2 januari och den 15 februari.

Artikeltaggar

Dals LångedDjur och naturGöte JohanssonJägareförbundetLänsstyrelsenNaturvårdsverketSLUVargar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.