Hoppa till huvudinnehållet

Två kommuner inför besöksförbud i äldreomsorgen

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Bengtsfors och Färgelanda har infört besöksförbud inom äldrevården.
Bengtsfors och Färgelanda har infört besöksförbud inom äldrevården. Foto: Roland Svensson

Med anledning av den ökande smittspridningen avråder samtliga kommuner från besök till särskilda boenden. I Bengtsfors har kommunen nu infört besöksförbud på ett korttidsboende och i Färgelanda råder totalt besöksförbud.

I Bengtsfors kommun har krisledningsgruppen fattat beslutet att förbjuda besök på korttidsboendet Björkåsen, men till övriga särskilda boenden avråds än så länge bara besök.

– På våra särskilda boenden har alla ett hyreskontrakt och bor där permanent, då kan vi inte införa besöksförbud utan besked från regeringen. Däremot på korttidsboenden är det en sådan omsättning på patienter att vi kunde fatta det beslutet själva, säger Hanna Stenelind, enhetschef på kortidsenheten i Bengtsfors kommun.

Det kan dock göras undantag vid särskilda omständigheter, till exempel för patienter som får palliativ vård, säger Hanna Stenelind.

I Dals-Ed och Melleruds kommuner avråds för tillfället besök på särskilda boenden, men det råder ännu inga förbud.

Från och med i dag, fredag, råder det också besöksförbud på alla särskilda boenden i Färgelanda kommun, trots att kommunen inte har något lagstöd för beslutet.

– Socialnämnden har fattat det här beslutet efter dialog med presidiet på grund av rädslan för att få in smittan på våra boenden. Det är en försiktighetsåtgärd med en god tanke bakom. Jag tycker att det är bra att vår nämnd sätter ned foten och vågar utmana lagstiftelsen, säger socialchef Johan Lundh.

Beslutet gäller Lillågården, Håvestensgården och Solgården. Precis som i Bengtsfors kommun kan det göras undantag vid särskilda omständigheter.

Artikeltaggar

BengtsforsBjörkåsenFärgelandaVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.