Tankar inför helgen: Den yttersta tiden

Familj
PUBLICERAD:
Katia Postol, präst i Steneby pastorat.

Söndagens tema är den yttersta tiden

Den yttersta tiden, då vi ska lämna det gamla och gå in i det nya, den finns i alla människors liv. Då frågan är; hur blev det och inte hur blir det. Under tiden vi lever formar vi svaret på frågan, hur blev det genom våra liv? Jesus vill att den frågan skall kunna besvaras; Jag levde, jag älskade, jag brast men jag försonades. Den dagen kan komma närsomhelst, mitt i det pågående livet kan livet plötsligt slås sönder.

”Det kommer en tid då ni längtar efter att få uppleva en enda dag av människosonens dagar men inte får det.” Säger Jesus

Det kommer dagar då vi känner om jag bara vetat hur bra jag hade det, Om jag bara vetat att livet var där att levas, om jag bara tagit hand om mig eller varit mer aktsam om mina relationer. Det kommer dagar då mörkret får oss att längta efter ljuset. Kanske är Corona tiden är en sådan tid för några av oss?

Men säger Jesus, Hur du än längtar efter ljuset, hur du än lider, rusa inte efter det. Sitt vid lägerelden till gryningen kommer i vaksamhet och väntan. Vaksam på ditt inre i väntan på svar. Det tar tid för morgonen att gry. Mörkret övergår först i en gråskala, det ljusnar försiktigt. Men så plötsligt byter ljuset fram då de första solstrålarna når över horisonten. Det går inte att missa då det väl sker. Men det är ingenting du kan skynda på eller styra över.

Himmelriket är inget du kan jaga efter säger Jesus. Det är inte så att du kan springa än hit och än dit i jakten på det. Nej du bär det inom dig.

Hur ofta säger vi inte att: När jag ordnat det där, då blir allt bra. När semestern kommer, då ska vi ta hand om vår relation. När det här arbetsprojektet är klart, då kommer arbetsbelastningen att vara hanterlig. När jag går i pension, då ska jag göra alla de där resorna jag drömmer om. När studierna är klara då kan jag börja unna mig. När jag hittar den rätte, då blir jag lycklig. När jag får det där barnet jag längtar efter blir jag hel. Och så pågår livet hela tiden.

Som någon sagt i slutet av sitt liv: Alla de där dagarna som kom och gick, inte visste jag att de var livet.

När Jesus säger att himmelriket tillhör barnen. Så förstärker han det genom att säga: Sannerligen den som inte tar emot Gudsrike som ett barn kommer aldrig dit in.

Om vi föds med himmelriket inom oss så handlar det mer om att återkalla det än jaga rätt på det.

Det handlar om tilliten. Jag har tänkt mycket på sista tiden vari konflikter mellan människor har sin upprinnelse. Människor vill ju sällan varandra illa. Jag tänker att det är tillitsbrist. Ur tillitsbristen föds missförstånd, rädsla, försvar, oro. Allt det som hindrar oss att komma åt vårt inre himmelrike, vår inre frid.

Tillitsbrist gör att vi vill kontrollera. Världen och andra. Som när Fariséerna frågar: När kommer himmelriket, var är det? Hur ser det ut?

Vi vill veta; Hur skall det bli? Utan att förstå att det redan är.

Det är den tillit som dagens psaltar-psalm handlar om. Guds ständiga närvaro i allt som sker.

Om mörker må täcka mig, ljuset omkring mig blir natt, så är inte mörkret mörkt för dig, natten är ljus som dagen, själva mörkret är ljus, när jag till slutet är jag ännu hos dig.

Vi får öva oss i den tilliten och be om att få se klart, Som i den psalm i vår psalmbok som är en av de vackraste, tycker jag psalm 217:

Gud för dig är allting klart, allt det dolda uppenbart. Mörkret är ej mörkt för dig, och i dunklet ser du mig. Läk mitt öga att jag ser hur du är i det som sker. När jag bäst behöver dig är du allra närmast mig.

När min tanke tvivels trött, obetvingligt motstånd mött och ej mera mäktar strid innesluten i din frid.

All din nåd är öppen famn och dit namn en ljuvlig hamn. Vad du vill är helighet, men du är barmhärtighet.

Katia Postol, präst i Steneby pastorat

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.