Hoppa till huvudinnehållet

Stig Bertilsson (M): "Endast sju procent av äldreplatserna i Långed"

Publicerad:
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, försvarar förslaget att lägga Kolaregården i malpåse.
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, försvarar förslaget att lägga Kolaregården i malpåse. Foto: Conny Hultgren

De tio platserna på Kolaregården utgör endast sju procent av de totalt 138 platserna i kommunens särskilda boenden, menar kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M).

– Jag har självfallet stor respekt för de yttringar som kommer fram från Långedsborna när det gäller Kolaregården och dess framtid. Men en hel del av det som sägs bygger på felaktiga eller ofullständiga slutsatser, säger Stig Bertilsson.

Han menar att Kolaregården som särskilt boende (eller äldreboende) svarar för en liten del av kommunens resurs inom vård och omsorg för våra äldre.

Kolaregården i dag

– De tio platserna på Kolaregården utgör sju procent av våra sammanlagt 138 platser inom särskilda boenden. Och de tio platserna är inte enbart reserverade för enbart Långedsbor. I dag bor sex personer från Långed, tre från Bengtsfors och en från Bäckefors på Kolaregården, säger Stig Bertilsson.

Han berättar också att mindre än en fjärdedel av personer från Långed bor inom kommunens särskilda boende bor på Kolaregården.

– Av de 25 personer från Långed som i dag bor på ett särskilt boende bor sex på Kolaregården. De flesta, 13 personer, bor på Solbacken, några bor på Björklunda och Granåsgården.

"Det finns platser"

– Kommunens särskilda boenden samarbetar effektivt. De ger i allmänhet snabbt plats för biståndsbedömda personer när någon lägenhet blir ledig. Det innebär att det inte alltid finns plats där man helst skulle vilja bo utan man kan eller måste välja annat boende om man vill flytta in med kort varsel. Likaså förekommer det naturligtvis att personer vill bo på annat boende än det som finns på bostadsorten, säger Stig Bertilsson.

"Kommer inte ske"

Han menar att Kolaregården aldrig kommer att bli ett särskilt boende för alla Långedsbor.

– Sett till kommunens befolkning som helhet så skulle det i så fall behövas cirka 25 platser i Långed. Dessutom skulle det förutsätta att alla Långedsbor aktivt skulle välja just Kolaregården.

– Sett då till att tre fjärdedelar av Långedsborna idag bor i andra särskilde boenden så blir kostnaderna en än viktigare faktor att räkna med. Med Kolaregården i malpåse spar vi på årsbasis nästan 5 miljoner kronor, säger Bertilsson.

Ser inga alternativ

I en situation då besparingar är nödvändiga inom alla sektorer tycker sig Bertilsson inte se något annat alternativ än att lägga Kolaregården i malpåse.

– Det enda möjliga för att få samma effekt vore att minska personaltätheten från 0,68 till 0,60. Det säger jag absolut nej till. Alla, både boende och medarbetare, skulle då få det så mycket sämre än i dag, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgBesparingstiderBudgetarDals LångedKolaregårdenPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.