Hoppa till huvudinnehållet

Ny församling klubbad - församlingshem säljs

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
Steneby kyrka kommer att ingå bland sex kyrkor i Steneby församling.
Steneby kyrka kommer att ingå bland sex kyrkor i Steneby församling. Foto: Tommy Löfgren

Kyrkofullmäktige i Steneby beslutade vid sitt möte förra veckan att dels bilda Steneby församling efter en sammanslagning, dels sälja tre församlingshem.

Frågan om försäljning eller avyttring av församlingshemmen i Billingsfors, Tisselskog och Ödskölt klubbades enhälligt. Kyrkorådet i Steneby pastorat fick mandat från fullmäktige att gå vidare i ärendet.

Vägen fram till beslutet har dock inte varit fri från kritik, då röster höjts för att kyrkan borde behålla församlingshemmen på vissa platser.

Lena Hildén, kyrkoherde, och Sven Pettersson, ordförande i kyrkorådet tror att en sammanslagning är vägen framåt i Steneby.
Lena Hildén, kyrkoherde, och Sven Pettersson, ordförande i kyrkorådet tror att en sammanslagning är vägen framåt i Steneby. Foto: Tommy Löfgren

– Jag förstår de känslor man kan ha för sitt församlingshem. Men i dag används de inte tillräckligt mycket för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att behålla dem. Det är bättre att använda pengarna till verksamheten, förklarade kyrkoherde Lena Hildén vid ett tidigare tillfälle.

En församling

Kyrkofullmäktigemötet beslutade även om en ändrad indelning så att Steneby pastorat kommer att bli en församling den 1 januari 2022. Det är Steneby-Tisselskog och Ödskölt-Bäcke som då blir Steneby församling.

Kyrkan kommer att fortsätta att fira gudstjänster i sina sex kyrkor som tidigare, men med en enklare administration efter sammanslagningen. Verksamhetsråd ska bildas på de platser i församlingen där intresse finns.

Bakgrunden till sammanslagningen är ett vikande medlemsantal i Svenska kyrkan i kombination med svårigheter att engagera förtroendevalda och kyrkvärdar i samma omfattning som förr.

Artikeltaggar

BillingsforsKyrkorådetLena HildénNyheterSteneby pastoratTisselskogÖdskölt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.