Hoppa till huvudinnehållet

20 miljoner kronor ska sparas år 2021

Publicerad:
Besparingar på drygt 20 miljoner kronor kommer att göras i Bengtsfors kommun under 2021. Men den borgerliga majoriteten är splittrad i frågan om hur besparingarna ska göras.
Besparingar på drygt 20 miljoner kronor kommer att göras i Bengtsfors kommun under 2021. Men den borgerliga majoriteten är splittrad i frågan om hur besparingarna ska göras. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den politiska majoriteten i Bengtsfors kommun ska spara drygt 20 miljoner kronor under 2021.

Men den politiska majoriteten (M, C, KD och SD) är splittrad. Det är frågan om äldreboendet Kolaregården som partierna är oense om.

M och C har fått med sig L och V på att lägga Kolaregården i malpåse. Genom förslaget skulle kommunen spara 3,5 miljoner kronor under 2021. Ännu mer under åren framåt. Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) talar om 4,9 miljoner från år 2022.

Stig Bertilsson (M): "Endast sju procent av äldreplatserna i Långed"

Men SD och KD är emot. De vill se en allmän besparing inom vård och omsorg med 3,5 miljoner kronor.

I dag kan Dalslänningen berätta att även S vill ha kvar Kolaregården. Men S har ännu inte berättat hur de ska finansiera sin budget.

Per Eriksson (S) "Använd inte våra gamla som spelbrickor"

Fler stora poster

Dalslänningen kan i dag också berätta att den borgerliga majoriteten vill minska kostnaderna för ekonomiskt bistånd med 4 miljoner kronor. Detta ska bland annat ske genom en satsning på att personer i utanförskap får sysselsättning genom så kallade extratjänster. En ökat kontroll av biståndet ska också ske.

En annan stor post är drygt 1,2 miljoner kronor som försvinner inom förskola. Men om detta innebär att en enhet läggs ned är oklart.

Ska spara överallt

I övrigt handlar det i stort sett om besparingar på i storleksordningen 1 miljon kronor inom de flesta områden.

– Det innebär att det kommer att försvinna tjänster. Personalkostnader är den absolut största kostnaden för en kommun. Men de som är anställda på Kolaregården kommer att få jobb på annat håll inom omsorgen, säger Stig Bertilsson.

Han menar dock att stora besparingar kommer att kunna göras när det gäller vikarier, övertider, mertider och på visstidstjänster om Kolaregården läggs i malpåse.

– Den effekten får vi inte om vi skulle spara lite här och lite där generellt på samtliga äldreboenden, menar Bertilsson.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)BesparingstiderBudgetarKolaregårdenPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.