Hoppa till huvudinnehållet

RF: Idrotten behöver minst 2 miljarder

Publicerad:
Idrotten behöver extra stöd på 2 miljarder kronor nästa år, anser RF. Arkivbild.
Idrotten behöver extra stöd på 2 miljarder kronor nästa år, anser RF. Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

Riksidrottsförbundet har redan nu uppmärksammat idrottsminister Amanda Lind (MP) på behovet av ytterligare ekonomiskt stöd.

RF bedömer att idrotten behöver 2 miljarder kronor nästa år.

I ett pressmeddelande skriver RF att om coronapandemin blir långvarig och krisen ännu djupare behövs minst 500 miljoner kronor per kvartal under 2021, vilket motsvarar det kompensationsstöd som idrotten beviljats för i år. Detta har RF uppmärksammat idrottsministern på i en framställan.

"Min oro för folkhälsa ökar ju längre denna pandemi pågår. Signalerna från föreningar runt om i landet är att vi nu med lokala råd att inte träna för de som är 16 år och äldre löper stor risk att tappa killar och tjejer från denna grupp av äldre tonåring", säger RF-ordföranden Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

"När idrottsrörelsen successivt kan återgå till vardag behövs extra insatser och resurser för att återigen fånga upp de vi tappat – men också få omstarta och ge ny fart i hela idrottens strategiarbete."

RF tror att samhällsekonomins utveckling tillsammans med restriktioner är det som kommer att påverka idrottsrörelsen mest de kommande två åren.

"Vi är mycket oroade över att den kommunala ekonomin kommer att försämras avsevärt vilket riskerar att planerade investeringar ställs in och kommunala kostnader för idrott och fritid minskas till minimum", säger Eriksson.

Ingela Ahlberg/TT

Artikeltaggar

Amanda LindBjörn ErikssonCoronavirusetNyheterRiksidrottsförbundetSportSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.