Hoppa till huvudinnehållet

Protesterna växer: "Bevara Kolaregården"

Publicerad:
Kolaregården i Dals Långed riskerar att stängas.
Kolaregården i Dals Långed riskerar att stängas. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Dals Långeds Utvecklingsråd och PRO Dals Långed protesterar mot de politiska planerna på att stänga eller lägga äldreboendet Kolaregården i malpåse. En demonstration utlovas vid Tingshustorget.

– Vi är väldigt bekymrade. Kolaregården är det enda äldreboendet i Dals Långed, som är kommunens näst största tätort. Det borde vara självklart att det ska finnas ett äldreboende här, säger Åke I Andersson, styrelseledamot i PRO Dals Långed.

Han fortsätter.

– Det finns en stor mängd äldre personer som har bott hela sina liv i Långed och som vill kunna leva här de år de har kvar också.

Kritik och oro

Om Kolaregården läggs ned och de boende blir tvungna att flytta till något annat av kommunens äldreboenden (eller särskilda boenden som de också kallas) kommer det att bli svårt för både omsorgstagarna och deras anhöriga, menar Andersson.

Åke I Andersson, styrelseledamot i PRO Dals Långed, anser att det är självklart att Kolaregården måste få finnas kvar.
Åke I Andersson, styrelseledamot i PRO Dals Långed, anser att det är självklart att Kolaregården måste få finnas kvar. Foto: Conny Hultgren

– Vilka möjligheter har den som inte har bil eller inte längre vill köra bil att hälsa på sin maka eller make på äldreboendet? Det kommer att bli väldigt besvärligt.

På Kolaregården finns i dag tio lägenheter.

– Men det finns en enkel möjlighet att öppna upp de övriga tio rummen. Vid årsskiftet lämnar vi i PRO Dals Långed våra lokaler på Kolaregården och då kan hemtjänsten, som också använder lokaler i byggnaden, ta över PRO:s gamla utrymmen och tio lägenheter göras i ordning för fler omsorgstagare, säger Åke I Andersson.

"En fin verksamhet"

Kolaregården byggdes 1971. Därigenom är Kolaregården det senast byggda äldreboendet i Bengtsfors kommun.

– Det är fräscha och fina lokaler och Kolaregården är en väldigt bra verksamhet. Det är svårt att förstå hur man kan stänga något sådant. Här bor också flera dementa personer. Ska de verkligen behöva flytta? Det kommer att skapa en stor oro för dem, säger Åke I Andersson.

Han tycker att den mänskliga aspekten måste komma före ekonomin.

– Man pratar bara pengar. Det borde i stället handla om att värna människor och se till så att de får ett gott liv hela livet, säger Andersson.

Ska demonstrera

Den 11 november ska kommunstyrelsen fatta beslut om budgeten för 2021.

– Då kommer vi att stå vid Tingshustorget och demonstrera på morgonen när politikerna anländer, säger Åke I Andersson.

"En helt central fråga"

Även Dals Långeds Utvecklingsråd är oroat över vad som kommer att hända med samhället om Kolaregården stängs.

Roger Karlsson, ordförande i Dals Långeds utvecklingsråd, kräver att politikerna redovisar för hur de tänker när det gäller den framtida äldreomsorgen.
Roger Karlsson, ordförande i Dals Långeds utvecklingsråd, kräver att politikerna redovisar för hur de tänker när det gäller den framtida äldreomsorgen. Foto: Conny Hultgren

– Det här är en helt central fråga som skapar stor oro för de äldre i Långed. Man undrar verkligen hur politikerna tänker framåt. Vi vill att man redovisar det, säger Roger Karlsson, ordförande i Dals Långeds Utvecklingsråd.

Barbro Erlandsson Bratt, sekreterare i Dals Långeds Utvecklingsråd, menar att ett äldreboende är en viktig del i hela samhällsstrukturen för varje tätort.
Barbro Erlandsson Bratt, sekreterare i Dals Långeds Utvecklingsråd, menar att ett äldreboende är en viktig del i hela samhällsstrukturen för varje tätort. Foto: Conny Hultgren

– Ett äldreboende är en viktig del i hela samhällsstrukturen. Det bör finnas en affär, en skola och ett äldreboende i varje tätort, säger Barbro Erlandsson Bratt, sekreterare i Dals Långeds Utvecklingsråd.

"Har förståelse"

Kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), säger sig ha förståelse för den oro som finns.

– Jag har förståelse för att man reagerar, men om det här genomförs så kommer det att ske med empati och respekt för gamla människor. Dessutom kommer det att ta tid. Det är inget som sker i brådrasket, säger han.

Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, menar att det finns ekonomiska skäl bakom förslaget att lägga Kolaregården i malpåse.
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, menar att det finns ekonomiska skäl bakom förslaget att lägga Kolaregården i malpåse. Foto: Conny Hultgren

På argumentet att varje tätort bör ha ett äldreboende svarar Bertilsson följande.

– Kolaregården är en relativt liten anläggning och vi har tre ytterligare bra särskilda boenden i kommunen. Det centrala är att det blir en bra situation för dem som bor på de särskilda boendena. Vi slår vakt om strukturerna på alla orterna, men samtidigt sker förändringar och vi måste anpassa oss till det.

– Vi har inga köer till de särskilda boendena. De som söker plats får det inom rimlig tid. Sedan är det så att vi måste vara noggranna när det gäller de totala kostnaderna i kommunen. Vi gör stora besparingar även inom skola, sociala och tekniska. Det handlar om att utgifterna inte får överskrida intäkterna, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

Åke I AnderssonÄldreomsorgBarbro Erlandsson BrattBesparingstiderDals LångedDals Långeds utvecklingsrådKolaregårdenNyheterRoger KarlssonStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.