Trump: Valet ett bedrägeri mot nationen

Politik
PUBLICERAD:
Donald Trump möter pressen i Vita huset.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Donald Trump vill ta rösträkningen till Högsta domstolen. USA:s president säger sig ha vunnit Pennsylvania – en delstat där rösterna inte spås vara färdigräknade förrän på fredag – och även gå mot seger i Michigan och Wisconsin: de tre betydelsefulla staterna i “rostbältet”.

– Jag vill tacka det amerikanska folket för deras fantastiska stöd. Miljoner, miljoner människor har röstat på oss i natt, säger USA:s president Donald Trump till en samlad skara anhängare och journalister i Vita huset, strax efter klockan 2 på natten, lokal tid.

– I mina ögon har vi vunnit. En tragisk grupp människor försöker beröva oss detta, men vi kommer inte att tolerera det, fortsätter han.

Trots att alla röster inte har räknats säger sig Trump ha vunnit valet och att det är en "ledsam stund"; att han hade förväntat sig möta pressuppbådet i segeryra. Han uppger vidare att han ska ta rösträkningen till Högsta domstolen, något som av bedömare tolkas som att han vill stoppa räkningen av de förtidsröster som fortfarande kan räknas efter valdagen, såvida de skickades in i tid.

– Det här är ett stort bedrägeri mot vår nation, säger Trump och fortsätter:

– Vi vill att all röstning stoppas. Vi vill inte att de hittar valsedlar klockan fyra på morgonen och lägger till dem i räkningen.

Biden: Tappa inte hoppet

Trump meddelade att han skulle tala till folket strax efter att Demokraternas presidentkandidat Joe Biden mött väljarna från en scen i Wilmington i delstaten Delaware.

– Vi känner oss nöjda med var vi står. Jag är här för att säga att jag tror att vi är på väg att vinna detta val, sade Biden.

Bidenanhängare hade pandemienligt samlats i bilar utanför Chase Center i staden för att stödja den demokratiske presidentkandidaten. Till ljudet av biltutor tackade Biden sina supportrar för stödet och tålamodet.

– Tappa inte hoppet. Vi kommer att vinna det här, sade han.

"Kommer stjäla valet"

Biden konstaterade att det kan komma att dröja innan resultatet står klart.

– Det är inte över förrän varje röst är räknad. Vi kan ha resultatet så tidigt som imorgon bitti, men vi måste vara beredda på att det tar lite tid.

Det dröjde bara några få minuter efter Bidens tal i Delaware innan president Donald Trump kontrade via Twitter.

"Jag kommer att göra ett uttalande i natt. En stor SEGER!", skrev han och fortsatte:

"De försöker att STJÄLA valet. Vi kommer aldrig låta dem göra det."

Den senare tweeten flaggades snabbt av Twitter för ifrågasatt eller vilseledande innehåll, enligt bedömare på grund av att ett val inte går att "stjäla".

Mia Holmberg Karlsson/TT

Mattias Mächs/TT

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.