Hoppa till huvudinnehållet

Födelsedag: Jan Magnus Bergseth

Publicerad:
Jan Magnus Bergseth.
Jan Magnus Bergseth.

70 år fyller den 4 november Jan Magnus Bergseth, Gustavsfors.

Jubilaren är född i Oslo och uppväxt på Ørje i Marker kommun, Norge. Han är sedan 2014 bosatt i Gustavsfors och numer pensionär.

Jan Magnus Bergseth har examen Artium (studentexamen) samt befäls- och specialistutbildning inom norska Hemvärnet. Han är i övrigt autodidakt/självutbildad.

Efter värnplikten började han inom shipping, men gick efter några år över till l reklamtypografi.

Jan Magnus Bergseth jobbade mellan 1980 till 1986 i Göteborg, som delaktig i uppstarten av Skandinaviens första heldatoriserade kommersiella fotosätteri utanför tidningssätterierna. Företaget hette Modem fotosättningsstudio i Göteborg AB.

Senare kom Jan Magnus Bergseth åter till Norge där han arbetat arbetat som produktutvecklare inom reklam och profilering; som självständig inom konstförmedling; och som taxiförare för OsloTaxi.

Under tiden var han även under många år aktiv inom norska Hemvärnet som befäl, instruktör, specialoperatör och utbildningsofficer. De sista 10 tjänsteåren med kaptens grad.

Jubilaren har även haft uppdrag inom politik och föreningsliv. För närvarande är han styrelseledamot (kassör) och aktiv inom Intresseföreningen Gustavsfors Bruksmuseum

som 2018 öppnade sitt lilla museum vigt till ortens stolta brukshistoria, i Gustavsfors gamla kvarn. Under ungdomsåren var Jan Magnus Bergseth aktiv inom Unge Høyre, den norska motsvarigheten till MUF och senare aktiv inom förenings- och samhällsliv i Nesodden kommun strax utanför Oslo der han bodde från 1985 till 2014.

Jan Magnus Bergseth har många andra intressen och är bland annat aktiv inom levande historia, historiskt återskapande med tyngdpunkt på 1700- och 1800-talets skandinaviska militärhistoria i samarbete med norska Forsvarsmuseet i Oslo samt en rad organisationer och föreningar i Sverige med tyngdpunkt i Stockholm, Göteborg och Karlstad, Norge och Danmark, samt också övriga Europa.

Artikeltaggar

DanmarkFamiljFödelsedagarGustavsforsGöteborgHemvärnetKarlstadMUFNorgeOsloStockholm

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.