Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Vad är ”god ekonomisk hushållning”?

Publicerad:
Lena Grönlund (S)
 och Stein Begby (S).
Lena Grönlund (S) och Stein Begby (S).

Tisdagens artikel i Dalslänningen om budgetläget i Bengtsfors kommun väcker frågor. ”Statliga medel och tuffa besparingar räddar ekonomin” står det i rubriken. Den senaste prognosen pekar mot ett överskott på 10,8 miljoner, 5,2 bättre än budget.

Det ser ju bra ut vid första anblicken. Men hur kan det komma sig att kommunen plötsligt tycks ha ett överskott på pengar, vi som inte ens har råd att hålla gatlyktorna tända när det är som allra mörkast på året? Där undersköterskor och lärare säger sig gå på knäna?

- Har vi sparat mer än vi behöver?

Eller har vi sparat på ”fel” saker? Det verkar vara lite obalans mellan verksamheterna, t.ex. inom utbildningsområdet. Grundskolan, särskolan och gymnasiet svarar tillsammans för ett förväntat minusresultat på 14 miljoner (3,3; 6,4 resp. 4,3), medan hela utbildningsområdet går mot ett sammantaget underskott på 9,8 miljoner. Det betyder att de övriga verksamheterna inom området - vuxenutbildningen, kultur och fritid, barnomsorgen, familjecentralen, förskoleklasserna och fritidshemmen tillsammans har sparat 4,2 miljoner.

Grundskolan har genomfört en hård sparplan sedan de statliga bidragen för nyanlända försvann över en natt 2018 och har ändå en bit kvar till sparmålet. Konsekvenserna i form av sjunkande skolresultat och stökigare miljö har inte låtit vänta på sig. Har kommunen gått för hårt fram här?

- Har vi använt det statliga coronastödet som det var tänkt?

Kommunen har fått 12,8 miljoner och har ansökt om ytterligare 4,3 som man räknar med att få. Det blir 17,1. Hittills har 6,1 använts, står det i artikeln. Lite mer lär det bli innan året är slut, men annars ser det faktiskt ut som om statens bidrag för att klara pandemin ganska exakt kommer att motsvara det förväntade överskottet på 10,8 miljoner. 17,1-6,1=11,0.

Men det var väl ändå inte meningen med stödet? Har verkligen våra coronadrabbade verksamheter inom t.ex. omsorgen eller skolan fått det stöd de behöver och är berättigade till? Eller går pengar som var avsedda för att t.ex. höja kvalitén i äldreomsorgen i stället till att skapa ett nätt litet överskott i bokslutet för 2020?

Vilket osökt leder fram till fråga 3.

- Vad menar vi egentligen med ”god ekonomisk hushållning”?

Är det att till varje pris hålla sin budget och helst få ett överskott att stoppa in i RUR, resultatutjämningsreserven? Ladan där vi sparar för att ha när det blir ...nödår? Hungersnöd?

Eller är det att planera sin ekonomi så att invånarna får den service, trygghet och omvårdnad de är berättigade till och betalar skatt för? Att se till att kommunens personal har justa arbetsvillkor? Att barnen får gå i en skola som motsvarar deras individuella behov och tar vara på deras begåvning och intressen? Så att vi som bor i Bengtsfors kommun vågar tro på framtiden?

Efter ett beslutande medlemsmöte i början av november lägger vi fram vårt eget budgetförslag för 2021 för Kommunstyrelsen den 11 och för beslut i Kommunfullmäktige den 30 november.

För övrigt anser vi att samtliga gatljus ska tändas nu när det är mörkt, även om det förväntade budgetöverskottet skulle minska med flera tusen kronor.

Lena Grönlund (S)

Stein Begby (S)

Artikeltaggar

BengtsforsDalslänningenInsändareKommunfullmäktigeLena GrönlundStein Begby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.