Hoppa till huvudinnehållet

Färre kallas till fullmäktigemöte – på grund av corona

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Kommunfullmäktiges ordförande, Jan-Åke Jansson (KD), kallar en decimerad skara ledamöter till måndagens sammanträde på Odéon. Här ses han tillsammans med kommunfullmäktiges förste vice ordförande Solveig Nettelbo (S), till vänster i bild, och andre vice ordföranden Marie-Therese Harfouche (C), till höger.
Kommunfullmäktiges ordförande, Jan-Åke Jansson (KD), kallar en decimerad skara ledamöter till måndagens sammanträde på Odéon. Här ses han tillsammans med kommunfullmäktiges förste vice ordförande Solveig Nettelbo (S), till vänster i bild, och andre vice ordföranden Marie-Therese Harfouche (C), till höger. Foto: Conny Hultgren

Det blir 17 ledamöter i stället för de ordinarie 31 som kallas till måndagens kommunfullmäktigemöte i Bengtsfors. Anledningen är den senaste tidens striktare coronarestriktioner.

I förra veckan rapporterade Dalslänningen om att Socialdemokraterna i Bengtsfors föreslagit att mötet skulle skjutas upp med anledning av det rådande läget.

– Vi anser att det vore lämpligt att skjuta på det här fullmäktigemötet eller åtminstone köra med halverat manskap, sa Solveig Nettelbo (S), förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Bengtsfors.

Hon menade att det finns en oroliga eftersom många ledamöter i fullmäktige är äldre och befinner sig i riskgrupp.

Ändrade sig

Till en början fick inte gehör för sitt förslag, men efter en ny samtalsrunda med de politiska gruppledarna har nu fullmäktiges ordförande, Jan-Åke Jansson (KD) ändrat sig.

– Med tanke på att det finns en viss oro och smittan nu har spridits, bland annat på bruket i Billingsfors, så tycker vi att det kan vara rätt väg att gå att kalla 17 i stället för 31 ledamöter. På plats kommer även kommunpolisen Peter Torstensson och kommunrevisorn Sven-Åke Gustavsson att finnas, säger Jan-Åke Jansson.

Inga stora frågor

Han bedömer vidare att dagens möte kommer att vara snabbt avklarat.

– Vi har inga stora eller kontroversiella frågor att fatta beslut om, säger Jan-Åke Jansson.

Ok från S

Socialdemokraterna går med på beslutet.

– Vi hade velat skjuta fram det av hänsyn taget till allas vår hälsa i dessa tider. Det är vår ståndpunkt, men vi bråkar inte om med detta nu utan kommer att finnas på fullmäktige med halv styrka, säger Solveig Nettelbo (S), förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

BengtsforsCoronavirusetJan-Åke JanssonKommunfullmäktigePer ErikssonPolitikSolveig Nettelbo

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.