Hoppa till huvudinnehållet

Allhelgonahelgen: Tid för saknad och eftertanke

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Under allhelgonahelgen är det många som tänder ljus på kyrkogårdarna till minne av nära och kära som har avlidit.
Under allhelgonahelgen är det många som tänder ljus på kyrkogårdarna till minne av nära och kära som har avlidit. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det är dags för allhelgonahelgen som är en tid på året då vi tänder ljus på kyrkogårdarna för att hedra och minnas våra nära och kära som har avlidit. Så här i coronatider ser firandet i kyrkorna lite annorlunda ut.

Med anledning av coronapandemin kommer kyrkorna att endast kunna ta in 50 personer under minnesgudstjänsterna.

Bengtsfors och Ärtemarks pastorat ställer också in den traditionella soppserveringen.

Men i Steneby pastorat kan besökarna få soppa när de tänder ljus på gravarna vid kyrkogårdarna i Billingsfors, Bäcke och Ödskölt under fredagen.

Kaffe, soppa eller korv serveras på vissa av kyrkogårdarna under fredagen. Men inte alla. Med anledning av coronapandemin är det i år ökade restriktioner både i och utanför kyrkorna.
Kaffe, soppa eller korv serveras på vissa av kyrkogårdarna under fredagen. Men inte alla. Med anledning av coronapandemin är det i år ökade restriktioner både i och utanför kyrkorna. Foto: Thomas Wallin

Under eftermiddagen kommer Morgan Hermansson att spela stilla orgelmusik i Tisselskogs kyrka och Bäcke kyrka.

En betydelsefull högtid

Lena Hildén är kyrkoherde i Steneby pastorat. Hon menar att allhelgonahelgen är en viktig högtid.

– Vi tänder ljus för att minnas de som har gått före oss. Ljuset ger oss också en skymt av det himmelska ljuset som vi alla ska mötas i. Under denna helg söker vi tröst i vår saknad och sorg för de nära och kära som har gått vidare och det är en av de största kyrkliga helgerna på året, säger Lena Hildén.

Eva Bengtsson, kyrkvärd i Bäcke och Ödskölts kyrkor, tänder ett ljus under en tidigare allhelgonahelg.
Eva Bengtsson, kyrkvärd i Bäcke och Ödskölts kyrkor, tänder ett ljus under en tidigare allhelgonahelg. Foto: Mattias Modéen

I Steneby pastorat kommer det under på lördag att hållas tre minnesgudstjänster med musik i Steneby kyrka och på söndagen en minnesgudstjänst i Tisselskogs kyrka.

I kyrkorna i Bäcke och Ödskölt hålls i stället traditionellt minnesgudstjänsten inför första advent.

Minnesgudstjänster

I Bengtsfors och Ärtemarks pastorat kommer totalt åtta minnesgudstjänster med musik att hållas under helgen. Två kommer under lördagen att hållas i Ärtemarks kyrka, två hålls i Laxarby kyrka och en i Torrskogs kyrka. På söndag hålls en minnesgudstjänst i Ärtemarks kyrka, en i Laxarby kyrka och en i Vårviks kyrka.

– Allhelgonahelgen har stor betydelse för oss. Det är en helg då vi minns nära och kära som vi har förlorat och vi visar vår saknad. Sedan blir den här helgen i år annorlunda på grund av coronapandemin. Men vi gör så gott vi kan ändå, säger Anders Evert, kyrkoherde i Bengtsfors och Ärtemarks pastorat.

Kaffe och korv

I Dals-Eds församling kommer det under fredagen att serveras kaffe i socknarna och vid sockenstugan samt bli korvgrillning vid kyrkogårdens vaktmästeri.

I Gesäters kyrka ska Eva Nilsson spela stilla piano- och orgelmusik och i Håbols kyrka och i Nössemarks kyrka ska Rodhe Andersson spela stilla orgelmusik.

Under lördagen hålls en minnesgudstjänst i Dals-Eds kyrka och på söndag en minnesgudstjänst i Töftedal. I Rölanda kyrka hålls på söndag en musikgudstjänst med minnesljuständning.

– Allhelgonahelgen är en stark kyrklig tradition. Det är en helg då vi tänker på dem som har lämnat oss, vi tänder ljus för att hedra dem och smyckar deras gravar, säger Malin Henriksson, kyrkoherde i Dals-Eds församling.

Gravsmyckning

Under fredagen serveras gravsmyckningskaffe och korv vid kyrkogårdarna i Färgelanda, Ödeborg och Torp. Vid kyrkogårdarna i Högsäter, Rännelanda, Råggärd och Järbo och Lerdal serveras gravsmyckningskaffe.

Minnesgudstjänster hålls på lördag i kyrkorna i Färgelanda, Ödeborg och Torp samt i Råggärd, Rännelanda och Högsäter. På söndag hålls minnesgudstjänster i kyrkorna i Färgelanda, Lerdal och Järbo.

– Allhelgonahelgen är en oerhört viktig helg. Minnesgudstjänsterna har nästan gått om första advent i antal besökare de senaste åren. Ljuständningen är en symbolhandling och en del i vår sorgebearbetning när vi mist någon som stått oss nära. Att få tända ljus på gravarna är ett viktigt sätt att uttrycka något som vi tror på eller längtar efter, säger Sigge Widekärr, kyrkoherde i Färgelanda och Högsäters församling.

Artikeltaggar

Anders EvertBengtsfors och Ärtemarks pastoratDals-Eds församlingDalslandFärgelanda församlingHögsäters församlingLena HildénMalin HenrikssonNyheterSigge WidekärrSteneby pastorat

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.