Hoppa till huvudinnehållet

Kolaregården kan komma att stängas

Publicerad:
Kolaregården i Dals Långed kan komma att stängas. Men de politiska partierna i den borgerliga majoriteten är oeniga.
Kolaregården i Dals Långed kan komma att stängas. Men de politiska partierna i den borgerliga majoriteten är oeniga. Foto: Anna Sandström

Äldreboendet Kolaregården i Dals Långed kan komma att stängas. Men den borgerliga majoriteten i Bengtsfors kommun är splittrad i frågan.

Just nu pågår intensiva avslutande budgetförhandlingar i kommunen.

En het fråga är att Moderaterna och Centerpartiet vill lägga Kolaregården i malpåse. I så fall kommer inte några nya omsorgstagare att tas emot på äldreboendet, utan på sikt stänger verksamheten som har tio platser.

På detta förslag har man även fått med sig oppositionspartiet Liberalerna. Även Vänsterpartiet är med på just detta, men partiet har också eget budgetalternativ som kommer att presenteras. Socialdemokraterna avvaktar med besked till den 11 november.

Ska se över omsorgen

I förslaget att lägga Kolaregården i malpåse ingår att kommunstyrelsens äldreberedning får i uppdrag att se över hur kommunens äldreomsorg ska se ut på sikt.

Stig Bertilsson (M) föreslår att Kolaregården läggs i malpåse.
Stig Bertilsson (M) föreslår att Kolaregården läggs i malpåse. Foto: Conny Hultgren

– För att inte behöva höja skatten har vi ett sparbeting inför 2021 på totalt drygt 20 miljoner kronor och kommer att behöva spara betydande belopp inom alla verksamheter. Bland annat ser vi att det finns en del tomma platser på våra särskilda boenden. Eftersom Kolaregården är den minsta av dessa verksamheter föreslår vi därför att Kolaregården läggs i malpåse och ställs av under 2021, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Han berättar att kommunen räknar med att spara 4,9 miljoner kronor per helår från 2022 genom detta.

SD och KD är emot

Men Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna går emot förslaget.

Britt-Inger Sandström (SD) värnar Kolaregården, som hon menar behöver finnas kvar.
Britt-Inger Sandström (SD) värnar Kolaregården, som hon menar behöver finnas kvar. Foto: Conny Hultgren

– Kolaregården är viktig för både de gamla och för den personal som arbetar där liksom för hela samhället Dals Långed. Vi i SD tycker att det är fel väg att gå att lägga ned ett väl fungerande äldreboende. Vi är ett parti som värnar väldigt mycket om de gamla och anser att det bör finnas ett äldreboende i varje samhälle, säger Britt-Inger Sandström, SD:s gruppledare i Bengtsfors.

Hur vill ni spara pengar i stället?

– Vi är fullt medvetna om att kommunen måste spara pengar, men i stället för att stänga Kolaregården behöver vi se över alla verksamheter, säger Britt-Inger Sandström.

Slutdatum 11 november

Den 11 november är sista datumet för partierna att komma överens då budgeten ska antas i kommunstyrelsen.

– Vår ambition är att hitta en samsyn med SD och KD och övriga partier. Självklart så är vi öppna för en dialog i den här frågan. Om vi går vidare med vårt förslag så kommer det att hanteras på ett varligt och respektfullt sätt. Vi kommer att se till att det blir minsta möjliga obehag för omsorgstagarna som då får flytta till Granåsgården, Björklunda och Solbacken, säger Stig Bertilsson.

De politiska förhandlingarna kommer att fortsätta under denna vecka.

– Inget är hugget i sten, men vi kommer att kämpa för Kolaregården, säger Britt-Inger Sandström.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)BesparingstiderBritt-Inger SandströmKolaregårdenPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.