Tony satsar på smal genre

Publicerad:
Redan i tonåren började historien om konungasonen Demion Drakenklinga formas i Tony Bloms huvud. Foto: Helena Lindgren

Tony Blom från Ed har vid 42 års ålder debuterat som författare. I början av oktober gav han ut första delen i fantasyberättelsen om konungasonen Demion Drakenklinga. Genom de största ljudboksplattformarna når boken 38 länder.

Till vardags jobbar Tony Blom som platschef för Rabbalshede kraft, men på lediga stunder har han, som ett sidoprojekt, stigit in världen Valgator, där han har format livet för Demion Drakenklinga, från liten pojke till fullvuxen man som är förutspådd att bli en mäktig krigare och magiker.

Intresset för fantasy började i sena tonåren då Tony Blom gillade att spela rollspelet Drakar och demoner. Redan då formades grunden till den berättelse som nu har blivit bok.

– Dessutom har jag en bra portion fantasi, säger Tony Blom.

Det skulle dock ta ett tag innan han kunde hålla boken i sin hand. 1998 skrev han prologen och fyra år senare började han skriva råmaterialet.

Lagt till och skrivit om

Sedan dess har storyn hängt med Tony Blom genom karriärbyten och bildandet av familj.

– Jag har hela tiden haft den i huvudet och på lediga stunder lagt till och skrivit om.

I maj förra året var det en vän, som tidigare jobbat inom bokbranschen, som tyckte att det var dags att försöka få boken utgiven.

– Jag kontaktade då en lektör som gick igenom hela materialet.

Eftersom fantasygenren är begränsad i Sverige, men större i andra länder, fick han sedan börja speja utanför landets gränser.

Han tog på sig projektledarkavajen och inledde en process för att lyckas med målet att få ut boken.

Tony Blom debuterar som författare med boken Det Svarta Citadellet – Del 1 – Dvärgakungens s
Tony Blom debuterar som författare med boken Det Svarta Citadellet – Del 1 – Dvärgakungens s Foto: Helena Lindgren

Genom Översättarcentrum fick han kontakt med en brittisk översättare och på annat håll har Tony Blom anlitat en engelsman som har läst in boken i ljudboksformat.

– Han är extremt duktig och har gett berättelsen ett eget liv.

Han gav också en kartritare uppdraget att konstruera den värld som Tony Blom byggt upp i boken – ett inslag som är typiskt för just fantasyböcker. Ett omslag, marknadsföring på sociala medier och även rörligt material var nästa steg. Men fortfarande stod han utan bokförlag.

– Min plan var att skapa en produkt som var så bra och stack ut från bruset så att någon till slut ville köpa paketet.

"Overkligt"

Under våren började saker och ting röra på sig och i maj kunde Tony Blom skriva kontrakt med bokförlaget Vulkan.

Den 1 oktober gavs Det svarta citadellet, Del 1 – Dvärgakungens son ut. Boken är tryckt i 300 exemplar och finns hos de största nätbokhandlarna samt ljudboksplattformarna. Boken finns inläst och skriven på både svenska och engelska.

Efter en minst sagt lång process har Tony Blom nu boken i sin hand.

– Det känns overkligt och surrealistiskt. Det känns stort att den finns tillgänglig i så många olika länder. Det är en dröm att kunna satsa på det här, men då får jag nog rikta mig mer mot den utländska läsarskaran.

Det är oklart när nästa del kommer ut, som går under arbetsnamnet Härskarimperiet, men materialet är färdigskrivet.

– Jag längtar till dess. Då blir det mer aktion, säger Tony Blom.

Artikeltaggar

EdFantasyFörfattareLitteraturNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare