Hoppa till huvudinnehållet

Vardagshjältar från Dalsland hyllades med länsmiddag

Publicerad:
De mångsidiga vardagshjältarna Roger Karlsson och Monica Åhlund från Bengtsfors tillsammans med landshövding Anders Danielsson (i mitten).
De mångsidiga vardagshjältarna Roger Karlsson och Monica Åhlund från Bengtsfors tillsammans med landshövding Anders Danielsson (i mitten). Foto: Misak Nalbandian

Sju vardagshjältar från Dalsland bjöds in för att hyllas för sina ideella insatser med en länsmiddag på residenset i Göteborg. Roger Karlsson och Monica Åhlund från Bengtsfors, Marianne Göthberg från Färgelanda, Gunnar Landegren och Inger Andersson från Mellerud, Marianne Eriksson från Åmål och Carl-Anders Magnberg från Brålanda.

Vardagshjältar. Eldsjälar. Glädjespridare. Kärt barn har många namn. Gemensamt för de nominerade gästerna på årets andra länsmiddag, den här gången på residenset i Göteborg, är att de gjort betydande insatser för ett bättre samhälle. Det konstaterade landshövdingen Anders Danielsson.

Eldsjälarna hyllades

För att hylla några av länets vardagshjältar och eldsjälar bjöd landshövding Anders Danielsson vid det här tillfället in nio av Fyrbodals kommuner med totalt 15 personer som nominerats av kommunfullmäktiges ordförande i respektive kommun.

Tillsammans fick de på ett coronasäkert sätt njuta av en härlig höstmiddag från Törnströms i de historiska lokalerna från 1650-talet.

– Jag är glad att få sätta strålkastarljuset på några av er som gör fantastiska insatser, ofta helt ideellt, men som sällan får den uppmärksamhet ni förtjänar, sa Anders Danielsson.

I stora matsalen till höger om Anders Danielsson satt Bo Edvinsson, Orust, Inger Andersson, Mellerud, Kristina Körnung, länsstyrelsen, och Thor-Björn Jakobsson, kommunfullmäktiges ordförande i Färgelanda.
I stora matsalen till höger om Anders Danielsson satt Bo Edvinsson, Orust, Inger Andersson, Mellerud, Kristina Körnung, länsstyrelsen, och Thor-Björn Jakobsson, kommunfullmäktiges ordförande i Färgelanda. Foto: Misak Nalbandian

Flera av årets vardagshjältar hyllades för sina insatser att lyfta sin hembygd och kulturhistoria. Andra prisades för att engagera och inkludera människor – oavsett etnisk bakgrund och funktionsvariationer.

De vardagshjältar som fanns med på årets andra länsmiddag kom från Bengtsfors, Färgelanda, Mellerud, Orust, Sotenäs, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål.

Ulla Turemark, Sotenäs, och Jan-Åke Jansson, kommunfullmäktiges ordförande i Bengtsfors, under kristallkronorna i residensets matsal.
Ulla Turemark, Sotenäs, och Jan-Åke Jansson, kommunfullmäktiges ordförande i Bengtsfors, under kristallkronorna i residensets matsal. Foto: Misak Nalbandian

I år, under rådande pandemi, har länsmiddagarna delats upp på fyra tillfällen för att fördela länets 49 kommuner så jämnt som möjligt – den 6 oktober i Mariestad, den 22 oktober, den 3 och den 18 november på residenset i Göteborg.

Marianne Göthberg hyllades för sitt hängivna och trogna arbete i Färgelanda ridklubb.
Marianne Göthberg hyllades för sitt hängivna och trogna arbete i Färgelanda ridklubb. Foto: Tommy Löfgren

Årets vardagshjältar från Dalsland

Bengtsfors kommun

Roger Karlsson är engagerad i hela kommunens kulturliv, framför allt som musiker och körledare. Han är ordförande i Dals Långeds Utvecklingsråd och ansvarig för parkprojektet. Roger är också engagerad i bevarandet av Friluftsmuseet Gammelgården i Bengtsfors och i renoveringen av Mustadfors Folkets Hus. Dessutom är han turistguide.

Monica Åhlund är hembygdsforskare och ordförande i Steneby hembygdsförening. Hon är en uppskattad guide och föredragshållare om hembygd och folkliv. Monica har också författat hembygdsböcker och artiklar inom ämnesområdet.

Färgelanda kommun

Marianne Göthberg var med och bildade Färgelanda ridklubb 1983. Hon har varit engagerad som djurskötare, ledare, instruktör, ridlärare och ridskolechef. Ridklubben har under Mariannes tid utvecklats och växt till att bli en mycket aktiv klubb som arrangerar flera stora tävlingar varje år. Tävlingarna lockar många besökare till kommunen och är ett mycket värdefullt tillskott till föreningslivet.

Melleruds kommun

Inger Andersson är ordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF) i Mellerud sedan 2001. Under Ingers tid som ordförande har föreningen ökat från 20 till cirka 200 medlemmar. Föreningen fick pris som Årets HRF-inspiratör 2019. HRF Mellerud visar hur hörselskadade kan växa och vara en stark röst i det lokala samhället.

Gunnar Landegren från Mellerud belönades för mångårigt engagemang i Veteran Classic Dalsland, Filmfestival på Dal och hängivet biodlande.
Gunnar Landegren från Mellerud belönades för mångårigt engagemang i Veteran Classic Dalsland, Filmfestival på Dal och hängivet biodlande. Foto: Tommy Löfgren

Gunnar Landegren är tidigare ordförande (nu vice ordförande) i Veteran Classic Dalsland, som hela sommaren ordnar veteranfordonsutställningar i Sunnanå hamn varje tisdag, med deltagare från när och fjärran. Han brinner också för film och är med och arrangerar ”Filmfestival på Dal” – en av Sveriges största filmfestivaler, med visningar i fem kommuner. Gunnar är dessutom en mycket hängiven biodlare.

Åmåls kommun

Marianne Eriksson har under många år varit ledare för barn och vuxna i Åmåls gymnastikförening. Som tidigare gymnastiklärare i Åmål har hon spridit kunskap om motion och hälsa till flera generationer och hon är mycket uppskattad för sitt hängivna arbete. Hon bidrar med sin långa erfarenhet som domare vid tävlingar och hon kommer plikttroget varje gång det är träning. En verklig eldsjäl.

Dessutom från Brålanda

Carl-Anders Magnberg brinner för sin Brålandabygd – inte bara som brandman. Han är legitimerad Jultomte sedan 2001 och president i Lions Brålanda. Lions har innehaft världsrekordet för världens längsta tomteparad – en 65-årig tradition som skapar stolthet och har satt Brålanda på kartan. Carl-Anders vill alltid hjälpa och har en enastående förmåga att engagera andra att också vilja hjälpa, oavsett om det gäller att köra hjälpsändningar med kläder till Polen eller att ge utsatta familjer stöd. Han har också lett arbetet i den lokala Borgarbrandkåren och varit med och skapat trygghetsrondering i Brålandabygden.

Artikeltaggar

Anders DanielssonCarl-Anders MagnbergDalslandGunnar LandegrenInger AnderssonMarianne ErikssonMarianne GöthbergMonica ÅhlundNyheterRoger Karlsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.