Hoppa till huvudinnehållet

Nytt program: Naturbruk på gymnasium

Publicerad:
Utbildningspolitikern Per Jonsson (C), studievägledaren Dennis Wessman och läraren Morgan Magnusson välkomnar elever till det nya naturbruksprogrammet på Strömkullegymnasiet. Foto: THOMAS WALLIN

Det står nu klart att Strömkullegymnasiet kommer att kunna erbjuda ett nytt yrkesprogram under hösten 2021. Naturbruksprogrammet med inriktning skog.

Programmet vänder sig till elever med intresse för jakt, viltvård och skogsvård.

– Efter studenten kommer eleverna att kunna jobba som viltvårdare, naturguider, skogsarbetare och skogsplanerare till exempel, säger läraren Morgan Magnusson.

Förnybar resurs

Naturbruksprogrammet ska också ge kunskaper om skogen som en förnybar och uthållig resurs.

Programmet är även högskoleförberedande så det finns möjlighet att läsa vidare.

Arbetsmarknaden behöver mer kunnigt folk inom den här branschen. /Per Jonsson (C), utbildningspolitiker

Det nya programmet kommer samarbeta med Strömkullegymnasiets restaurang- och livsmedelsprogrammet enligt konceptet från skog till bord.

– Eleverna ska kunna följa med ut på jakt och styckning. Eleverna från de båda programmen ska göra saker tillsammans, säger Morgan Magnusson.

Det finns kunskaper som har gått förlorade på det här området genom åren, menar Magnusson.

– Förr tog jägarna hand om allt från det skjutna viltet. Den kunskapen har inte många jägare i dag, säger Morgan Magnusson.

Hur det började

Att det blev ett naturbruksprogram på Strömkullegymnasiet började med några samtal mellan läraren Simon Bjaaland och studievägledaren Dennis Wessman.

– Vi började tala om att det skulle behövas något sådant här och tog kontakt med Morgan Magnusson som då var rektor för Edsleskogs friskola. Han anställdes på Strömkullegymnasiet och har sedan dess bland annat haft en kurs i jakt och viltvård. Men nu blir det här ett eget program vilket känns väldigt roligt, säger Dennis Wessman.

"Ligger rätt i tiden"

Per Jonsson (C) är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott. Han berättar att kommunstyrelsen var enig i sitt beslut att ställa sig bakom en satsning på ett naturbruksprogram på Strömkullegymnasiet.

Det kommer att finnas många tänkbara arbeten i skogen att välja bland för den som går det nya programmet.
Det kommer att finnas många tänkbara arbeten i skogen att välja bland för den som går det nya programmet. Foto: Patrick Trägårdh/TT

– Det här ligger väldigt rätt i tiden när vi har ett ökande klimathot och en pågående diskussion om behovet av självförsörjning. Dalsland är ett skogslandskap och det här är ett sätt att utbilda våra ungdomar på ett klokt sätt. Arbetsmarknaden behöver mer kunnigt folk inom den här branschen, säger Per Jonsson.

"Blir spännande"

Ett samarbete kommer också att ske med andra skolor. Kontakter har tagits med Naturbruksgymnasiet på Nuntorp.

– De är jätteglada över att kunna göra saker tillsammans med oss, så det ska verkligen bli spännande att följa fortsättningen på det här, säger Dennis Wessman.

Tio elevplatser

På Strömkullegymnasiets naturbruksprogram kommer det att finnas plats för tio elever.

– Vi ska nu ut och marknadsföra det här, och alla våra andra program, på högstadierna i Dalslandskommunerna och i Säffle och Årjäng, säger Dennis Wessman.

– Jag är ganska övertygad om att det finns ett intresse för ett naturbruksprogrammet på Strömkullegymnasiet. Folk vill lära sig saker från grunden. Det är också något som är viktigt för oss som vill bo här i vår härliga natur. Jag ser fram emot detta. Det här tror vi på, säger Per Jonsson.

Utbildningspolitikern Per Jonsson (C), studievägledaren Dennis Wessman och läraren Morgan Magnusson välkomnar elever till det nya naturbruksprogrammet på Strömkullegymnasiet.

Det kommer att finnas många tänkbara arbeten i skogen att välja bland för den som går det nya programmet.

Artikeltaggar

Dennis WessmanGymnasieskolanJaktMorgan MagnussonNaturbruksprogramPer JonssonSkogSkogsbrukSkola och utbildningStrömkullegymnasiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.