Hoppa till huvudinnehållet

Esse och Kjell bjuder på positiva bilder i coronatid

Publicerad:
Kjell Johansen och Esse Johansson har hyrt in sig i den tidigare affärslokalen i Konsumhuset i Billingsfors. Där visar de fotografier och oljemålningar.
Kjell Johansen och Esse Johansson har hyrt in sig i den tidigare affärslokalen i Konsumhuset i Billingsfors. Där visar de fotografier och oljemålningar. Foto: Tommy Löfgren

Den ena var under många år vanligt turistfotograf, men är numera en hängiven naturfotograf som vill förmedla ett budskap.

Den andre var sjömannen från Nordnorge som gick i land i Billingsfors och tog upp målande på allvar.

Under oktober visar Esse Johansson och Kjell Johansen foton och oljemålningar i gamla Konsumhuset i Billingsfors.

Kjell Johansen målar i olja människor, hav, fartyg och motiv från Nordnorge.
Kjell Johansen målar i olja människor, hav, fartyg och motiv från Nordnorge. Foto: Tommy Löfgren

– Vi ville att det skulle hända något positivt i Billingsfors nu under coronatider, säger Kjell Johansen.

Han och Esse Johansson, Bengtsfors, är gamla vänner och arbetskamrater på bruket i Billingsfors.

Där arbetade Kjell Johansen kvar fram till sin pensionering. Esse Johansson blev med tiden konsult när det gällde pappersmaskiner och reste runt i världen för olika uppdragsgivare.

I stället för vykort

– På den tiden var jag en turistfotograf som tog minnesbilder på de platser jag besökte, säger Esse Johansson.

Esse Johansson visar foton på björn och järv.
Esse Johansson visar foton på björn och järv. Foto: Tommy Löfgren

Han har alltid haft ett stort intresse för naturen. För ett antal år sedan tog han upp kameran igen, gick med i Åmåls fotoklubb, och riktade objektivet mot naturen.

En stor inspirationskälla har naturfotografen Kent-Åke Gustavsson, som han kände sedan barnsben, varit.

– Det var han som fick in mig på det här spåret. Han har lärt mig mycket, säger Esse Johansson.

Nu vill han med sina vildmarksbilder visa vad som är värt att bevara och att stora delar av den biologiska mångfalden är satt under press av klimatförändringar och människors framfart.

I Karelen

Huvudtemat för hans del av utställningen handlar om en fotoresa till finsk-ryska Nordkarelen under augusti 2019. Med på resan var Kent-Åke Gustavsson och Ola Jennersten, en välkänd biolog.

I Konsumhuset i Billingsfors pågår just nu en konstutställning med foton och målningar.
I Konsumhuset i Billingsfors pågår just nu en konstutställning med foton och målningar. Foto: Tommy Löfgren

De samarbetade med en finsk naturfotograf som hjälpte dem på flera fronter. Han tog hand om pappersexercisen så att de kunde resa in i Ryssland.

Han ställde upp med jeepar för transporter och lånade ut sina egna primitiva gömslen där björnarna och järvarna vandrar förbi. Platsen var ryska ingenmansland vid Kuirikka.

Nödvändigt trångt

I en plywoodlåda, modell lite större, täckt med presenning till tak låg Esse Johansson och Kent-Åke Gustavsson från klockan 16.00-24.00 och väntade på rätt tillfällen. Och de dök upp. Det blev många fina bilder på björnar och järvar. På utställningen visar han även några bilder från Dalsland och Värmland.

Kastade ankar

Kjell Johansen kom till Billingsfors 1973 för att hälsa på en kompis. Denne tyckte att han skulle stanna och höra av sig till bruket om jobb. Tre dagar senare drog han på sig overallen på sin nya arbetsplats.

Därmed blev sjömannen från Tromsö bofast på land. Sedan dess har han varit Billingsfors trogen.

Måleriet har följ honom genom livet, men det var först när han gick i land som det tog fart. Under en period var han medlem i dåvarande konstgruppen Nordalsgruppen och deltog i utställningar och olika arrangemang.

Efter att gruppen upplöstes fortsatte han att måla på egen hand och är numera medlem i Galleri Olika.

Hav och fartyg

På utställningen visar han oljemålningar med motiv från Nordnorge, hav och fartyg, samt nakenstudier. Några titlar har inte verken och det är ett medvetet val.

– Det tycker jag är upp till betraktaren, säger han.

Utställningen kommer att hänga kvar till och med den sista oktober. Men de båda utställarna är inte främmande för att återkomma i någon form.

Artikeltaggar

BengtsforsBillingsforsEsse JohanssonFotograferingKent-Åke GustavssonKjell JohanssonNöje/KulturNyheterRyssland

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.