Hoppa till huvudinnehållet

Bäckeforsmasten firar 60 år i dag

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Det är 60 år sedan Bäckeforsmasten byggdes. Den är med sina 327 meter högre än Eiffeltornet.
Det är 60 år sedan Bäckeforsmasten byggdes. Den är med sina 327 meter högre än Eiffeltornet.

Det var ingen vanlig start på veckan, måndagen den 17 oktober 1960. Det var då som TV-sändaren i Bäckefors "var uppe i luften" för första gången.

Det har gått 60 år sedan dess. TV-världen har förändrats från att titta på "burken" till dagens utbud och möjligheter att se i stort sett vad som helst när som helst. Men då, 1960, var TV en stor händelse i Dalsland.

Om det vittnar Dalslänningen från den tiden. I fredagsnumret den 14 oktober 1960 stod bland annat följande:

"Måndagen den 17 oktober har av Telestyrelsen angetts som Bäckeforssändarens officiella premiärdag. Sändaren är emellertid så gott som färdig. Man lägger i dag sista handen vid anläggningen, som beräknas köra i gång inofficiellt imorgon, lördag."

Vidare att Televerket hade haft en verkmästare från Göteborg på plats under hela byggtiden. Entreprenör för själva masten var en firma i Säffle, men fundamentet och stationshuset uppfördes av byggmästare Paul Balder i Bäckefors.

Stora förväntningar

Inne i tidningen fylldes tre sidor av tv-material bestående av annonser och artiklar. Huvudrubriken är talande:

Bäckeforsstationens start inleder ny intensiv TV-rush på Dal.

Underrubriken säger mycket av vad det handlade om: ”Snöfallet ” slut i Dal-räjongen. Blickarna riktas mot Bäckefors.

Det var en stor händelse närTV-sändaren i Bäckefors började att sända.
Det var en stor händelse närTV-sändaren i Bäckefors började att sända. Foto: Tommy Löfgren

Fram till Bäckeforssändaren togs i bruk hade många riktat sina antenner mot Skövde och Sunne där det byggts sändare något tidigare. Det var inte alltid att det gick så bra utan bilden kunde lika gärna föreställa det eviga snöfallet.

Bäckeforssändaren var Dalslands egen sändare och förväntningarna stora. Många hade hoppats att den skulle stå klar till sommarolympiaden i Rom, men det hanns inte med.

Den förste som skaffade TV i Bäckefors var köpman och TV-försäljare Björn Brekke. Han är mycket positiv till nymodigheten i en artikel:

”Vi har haft en verkligt fin mottagning under de senaste dagarna", sa han och syftar på de provsändningar som skett.

Han säger också om tiden före Bäckeforsmasten:

”Då var vi glada om vi såg något alls. Sedan kom Göteborg i gång och därefter Skövde. Nu är det ”vår” sändare som startar.”

Det framgår dock inte exakt när han skaffade samhällets första tv-apparat.

"Alla tiders"

Självklart följde Dalslänningen upp nyheten och rapporterar några nummer senare om tittarreaktioner. Rubriken ger en sammanfattning av reaktionerna:

”Alla tiders säger många om Bäckefors-bild."

Bäckeforsmasten är 327 meter hög. Därmed är den tre meter högre än Eiffeltornet i Paris med sina 324 meter.
Bäckeforsmasten är 327 meter hög. Därmed är den tre meter högre än Eiffeltornet i Paris med sina 324 meter. Foto: Tommy Löfgren

Bäckeforsmasten är 327 meter hög. Därmed är den tre meter högre än Eiffeltornet i Paris med sina 324 meter. Från 1958 hade rundradio program 2 på FM-bandet sänts från samma plats, men från en mindre antennmast.

Under 1980-talet när TV började sända regionala nyhetsprogram var Bäckeforsmasten sändare för både Västnytt och Tvärsnytt (senare Värmlandsnytt).

I början av 1990-talet tillkom DAB. TV4 startade sina sändningar från masten 1992.

Släcktes ner

Men det kom nya tider. 2005 började övergången till digitalsänd TV. Då släcktes det analoga tv-nätet i olika geografiskt indelade etapper. Det skedde fram till den 15 oktober 2007.

Bäckeforssändaren blev en av de sista i landet där det analoga släcktes hösten 2007. Därefter var alla tvungna att skaffa en digitalbox för att kunna se TV.

Som en kuriositet kan nämnas att tre män den 4 januari 2009 olagligt tog sig upp i masten och gjorde ett så kallat basejump med fallskärm. Männen ska ha kommit i en norskregistrerad bil och hann från platsen innan polisen anlände.

Artikeltaggar

BäckeforsDalslandDalslänningenGöteborgNyheterParisPost- och telestyrelsenSkövdeSunneSVTSäffleTV4

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.