Församlingsbo oroas: "Vi blir utan möteslokal"

Publicerad:
Tisselskogs församlingshem torde bli föremål för försäljning, vilket väckt reaktioner då Tisselskog blir utan en möteslokal vid kyrkliga aktiviteter. Foto: Tommy Löfgren

Beslutet om försäljning av församlingshem i Steneby pastorat i början av november närmar sig, och åsikter om utveckling och försäljning saknas inte. Flera läsare har hört av sig till Dalslänningen på olika sätt.

Nyligen hölls ett möte i Tisselskog om den försäljning av församlingshemmet som föreslagits i pastoratet i samband med en sammanslagning. Även Billingsfors och Ödskölts församlingshem berörs av förslaget, vilket Dalslänningen berättat om.

Reaktionerna har inte uteblivit. Sigbritt Hultman, 82 år, som deltog vid mötet i Tisselskog tyckte att det inte vändes på alla stenar.

– Ta upp frågan om att sälja Steneby församlingshem istället. Där finns fler alternativ till samlingslokaler. Såväl bygdegården som Stenebygrytan där man kan samlas i vid kyrkliga verksamheter som dop och liknande. Vi i Tisselskog blir ju helt utan möteslokal, säger Sigbritt.

– Driftskostnaden skulle uppgå till 56 000 i Tisselskog sades det men det verkar orimligt. Man borde investera i energisparande i stället, konstaterar Sigbritt Hultman som menar att kyrkan kommer att tappa medlemmar på beslutet.

Ingen annan möjlighet

Kyrkoherde Lena Hildén gläds inte åt situationen men ser ingen annan möjlighet än att fastighetsbeståndet minskas. Det är en svår och lång process då det dessutom handlar om att mark måste avstyckas och i botten finns exempelvis donationer inför byggen.

– Ingen tycker att det här är roligt, varken jag eller kyrkorådets ordförande, men vi måste spara. Både personal och byggnader drabbas, säger kyrkoherde Lena Hildén om kritiken.
– Ingen tycker att det här är roligt, varken jag eller kyrkorådets ordförande, men vi måste spara. Både personal och byggnader drabbas, säger kyrkoherde Lena Hildén om kritiken. Foto: Tommy Löfgren

– Jag har inte tagit del av just den här typen av kommentarer. Det är ett svårt läge eftersom underlaget med 2 700 församlingsmedlemmar ska finansiera 13 byggnader inklusive församlingshem och kyrkor, säger Lena Hildén och tillägger:

– Det är inte kyrkans främsta uppgift att tillhandahålla en lokal. Vi ska kunna vara i en lokal för gudstjänst, diakoni och konfirmation.

– När det gäller församlingshemmet blir kostnaden ofta för hög i förhållande till hur mycket de används för kyrklig verksamhet.

Lösning i Tisselskog

I just Tisselskogs fall ser hon en möjlighet till lokallösning.

– Kyrkan i Tisselskog är mycket fin och det finns ett pentry och möjlighet att skärma av cafédelen. Det är en bra lokal att använda för arbetsgruppen eller vävgruppen.

– Ingen tycker att det här är roligt, varken jag eller kyrkorådets ordförande, men vi måste spara. Både personal och byggnader drabbas.

I början av november hålls kyrkofullmäktige i Steneby och alla är välkomna att delta vid mötet, även om det inte finns möjlighet till fler inlägg eller diskussion.

Artikeltaggar

BillingsforsDalslänningenLena HildénNyheterStenebySteneby pastoratSvenska kyrkanTisselskog

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare