Misstroendehot mot Löfven pausat

Publicerad:
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ger statsminister Stefan Löfven några veckor till att återkomma i frågan om arbetsrätten. Foto: Jessica Gow/TT

Hotet om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S) skjuts på oklar framtid.

Vänsterpartiet vill ge Löfven minst ett par veckor till att ge besked om utredningen om arbetsrätten.

I SVT:s partiledardebatt på söndagen pressades Sjöstedt av flera av de andra partiledarna om han verkligen menar allvar med hotet att väcka misstroende. Gör han det skulle det kunna leda till att regeringen faller. M, KD, och SD har sagt att de kan tänka sig att rösta med V.

-Jag vill regeringen chansen ett tag till, chansen att göra rätt, att låta bli att lagstifta, sade dock Sjöstedt.

Han kallade förslagen från utredningen för den största försämringen av anställningsskyddet i modern tid. Sjöstedt varnade för att det blir lättare att sparka människor och att godtycke får råda vid uppsägningar.

-Jonas Sjöstedt lurvar till det. När du är beredd att på riktigt mena allvar med att fälla den här regeringen, då ställer jag upp på det, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

"Helt olika mål"

Sjöstedt svarade Åkesson:

-Vi har helt olika mål. Ditt mål är att avsätta Stefan Löfven. Mitt mål är att Stefan Löfven ska rädda sig själv.

Moderatledaren Ulf Kristersson, som tycker att utredningens förslag om arbetsrätten är bra, kan ändå tänka sig att rösta med V om partiet väcker misstroende för att stoppa förslagen. Men han tror inte Sjöstedt menar allvar.

-Det här är bara politiskt spel. Stefan Löfven vågar inte lagstifta, Jonas Sjöstedt vågar inte avsätta Stefan Löfven, sade Kristersson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch lovade att agera murbräcka med V eller något annat parti för att väcka misstroende, men fick inget gehör om omedelbar aktion.

Centerledaren Annie Lööf kritiserade Sjöstedt för att koka över av ideologisk ilska och hävdade att han svartmålade utredningens förslag.

Vill ha balans

Stefan Löfven har lovat samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna att genomföra utredningsförslaget om arbetsmarknadens parter misslyckas att komma överens i frågan.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni gjorde klart för Löfven att det inte kan bli tal om annat än att utredningsförslagen ska genomföras.

-Vi har ett avtal, sade Sabuni och syftade på samarbetsavtalet mellan regeringen, C och L.

Men Löfven är inte nöjd med utredningens förslag, som nu är på remiss.

-Jag har sagt att den utredning som har tagits fram är inte balanserad. Vi ska ha ett lagförslag som är balanserat mellan parterna, därför att det är det som är själva kärnan i den svenska modellen, sade Löfven.

-Alla remissinstanserna ska gå igenom förslagen, ge oss svar på vad de tycker och därefter ska vi forma ett förslag som bygger på bibehållen balans mellan arbetsmarknadens parter.

Mer flexibelt

Löfven vill både få ökad flexibilitet för arbetsgivarna och en ökad trygghet för löntagarna.

-Låt parterna fortsätta förhandla. Det är ingen av parterna som har stängt dörren och slängt nyckeln. Det är du som håller på att göra det, dessvärre, sade Löfven till Sjöstedt.

Också Annie Lööf och Moderatledaren Ulf Kristersson verkade hoppas på att parterna ska förhandla vidare.

Ett annat debattämne var kriminalitet, där Ulf Kristersson anklagade Stefan Löfven för att regeringen gör för lite för att knäcka gängkriminaliteten.

-Ni vill eller vågar inte ge er på de stora åtgärderna, sade Kristersson och hänvisade till Danmark, där flera unga svenskar nyligen dömdes till betydligt hårdare straff än vad de hade fått i en rättegång i Sverige.

"Hårt mot hårt"

Stefan Löfven betonade att det inte bara handlar om hårdare tag mot kriminella, utan också att stoppa att unga rekryteras till kriminella gäng.

Ebba Busch tryckte på föräldraansvaret, men också att sätta hårt mot hårt mot de kriminella som lockar unga med dyra klockor, coola bilar och pengar.

-Vi vill göra det möjligt för alla relevanta myndigheter att strippa de kriminella fullkomligt på allt det som de inte kan visa hur de fått eller köpt, till exempel den där dyra klockan eller kontanter, sade KD-ledaren.

Henning Eklund/TT

Maria Davidsson/TT

Lars Larsson/TT

Pressen om ett misstroendehot lättade något mot statsminister Stefan Löfven (S) efter SVT:s partiledardebatt.
Pressen om ett misstroendehot lättade något mot statsminister Stefan Löfven (S) efter SVT:s partiledardebatt. Foto: Jessica Gow/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) anländer till SVT inför söndagens partiledardebatt i Agenda.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) anländer till SVT inför söndagens partiledardebatt i Agenda. Foto: Jessica Gow/TT

Artikeltaggar

Annie LööfCenterpartietEbba BuschJonas SjöstedtPolitikSamhälleStefan LöfvenSVTUlf KristerssonVänsterpartiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare