Hoppa till huvudinnehållet

Pressade must vid tredje äppeldagen

Publicerad:
Martin Gustavsson i färd med att dra pressen och han fick god hjälp av Knut Eiterå-Tardy.
Martin Gustavsson i färd med att dra pressen och han fick god hjälp av Knut Eiterå-Tardy. Foto: Britt-Marie Erlandsson

För tredje året anordnade Joe Clark och Josha Woudstra med vänner äppeldag i Dals Långed, den här gången utanför Anton Olssons.

Terje och Emmy Eiterå-Tardy trivdes på äppeldagen.
Terje och Emmy Eiterå-Tardy trivdes på äppeldagen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Vi visste att de hade olika aktiviteter här med julmarknad och café på sommaren så det föll sig naturligt att vi skulle vara här. Dessutom är det ju Kanelbullens dag idag så caféet håller öppet, sa Josha Woudstra.

Ivrig

På planen utanför hade de ställt upp äppelpressen, som Joe Clark tillverkat, och hit kunde man komma med äpplen och få dem förvandlade till must. Det hade Jon Terje och Emmy Eiterå-Tardy gjort och deras son Knut var ivrig att hjälpa till med såväl att pressa som att tappa musten på flaskor.

Nypressad dryck som ska fyllas på flaskor.
Nypressad dryck som ska fyllas på flaskor. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Jag älskar äppelmust, sa han.

Familjen hade haft med sig sex kilo frukt och av dem blev det tre liter must. Det var första gången de var med på äppeldagen och gillade arrangemanget.

–Det är jättemysigt att vara här, sa de.

Rönnbärsmask

Det finns ganska gott om äpplen i år men det är dessvärre fler som vill äta dem.

Många äpplen i år är angripna av rönnbärsmasken.
Många äpplen i år är angripna av rönnbärsmasken. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Rönnbärsmasken går på äpplena eftersom det är så lite rönnbär i år, sa Josha Woudstra.

Färdig must.
Färdig must. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Äppeldagen i Dals Långed har hur som helst kommit för att stanna och arrangörerna har hittat en lämplig plats.

– Det är tredje gången vi gör det här så då är det väl tradition nu och den här platsen passar jättebra, sa Josha Woudstra.

Artikeltaggar

Anton OlssonÄpplenDals LångedMat och dryckNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.