Gatubelysningen visar att man inte är övergiven

Insändare
PUBLICERAD:
Gatuljusen visar att man inte är övergiven av samhället, skriver insändarskribenten.
Foto: Charlotte Ferneman

Gatubelysningen i Dingelvik är tänd igen. Jag är glad för det eftersom det är väldigt mörkt nu om kvällarna. Inte bara när vi som bor här är ute och går. Det handlar lika mycket om att se ljusen genom fönstren, att känna att man inte är övergiven av samhället. Man kan jämföra med betydelsen av lokal polis som det talas om nu.

När kommunen släckte lamporna i februari i år ringde jag Trafikverket och talade med tjänstemän och utredare i regionen och på riksnivå. Jag läste underlag och utredningar om gatubelysning i övriga landet (det är roligare läsning än man kan tro).

Jag vill här framföra något av det jag fick veta då.

Att släcka gatlyktor är inte enbart en besparing. När en lampa är släckt måste lyktstolpen tas ner inom ett år. Det är lag på det, eftersom stolparna blir en trafikfara. För Bengtsfors del innebär det att fullmäktige redan i samma budget måste finansiera nedtagning och destruktion av ett antal fungerande lyktstolpar. Enligt de experter på Trafikverket som jag talade med rör sig kostnaden om runt 2000 kronor per stolpe. Det är mer än det kostar att byta ut befintliga lampor mot effektivare LED.

Om man tar ner stolparna nu och ett nytt fullmäktige någon gång i framtiden vill tända ljuset igen kostar en ny lyktstolpe med kabel mellan 25 000 och 50 000 kronor.

Släckningen medför alltså genast direkta kostnader. Med nedtagningen av stolparna blir beslutet i praktiken irreversibelt. Om några år skulle Bengtsfors kommun få mycket större kostnader för att tända igen än kommunen tjänat på att släcka. Därför sträcker sig ett sådant beslut in i kommande mandatperioder.

Det är inte den sortens politiska beslut som bör tas som en tillfällig besparing i en årsbudget. Visst kan kommunal verksamhet som en gång har tjänat medborgarna avslutas, men det bör i så fall ske med en bredare konsensus mellan blocken som gäller över eventuella maktskiften.

I våras sade Tekniska utskottets ordförande Ulf Nelson till oss i byarna att alla sträckor som hade släckts skulle tändas igen, eftersom det skulle bli ojämlikt inom kommunen annars.

Tydligen har Moderaterna ändrat sig om detta. Jag tyckte att det var klokt tänkt. Vi betalar skatt för samma grundläggande samhällsservice. De flesta räknar offentlig belysning dit.

Jag förstår att politikerna nu sitter med en budget som har många pusselbitar. Men släckning av gatubelysning är ingen bra besparing. Fullmäktige borde istället se belysningen som en investering i framtiden. Tänd lamporna! Gör en pr-grej av det! Det är inte naivt att räkna belysningen som ett marknadsföringsvärde för platser där man vill att människor ska bo. Trygghet och trivsel gynnar oss allihop.

Sofia Lilly Jönsson

Dingelvik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.