Hoppa till huvudinnehållet

Per von Krogh: "Hemmasittandet måste brytas"

Publicerad:
Hemmasittandet bland unga måste brytas. Det menar den kommunala enheten för arbete och integration i Bengtsfors som ska motverka detta. På bilden syns från vänster: ungdomshandläggaren Cia Hammarberg, enhetschefen Per von Krogh och ungdomshandläggaren Felicia Magnusson.
Hemmasittandet bland unga måste brytas. Det menar den kommunala enheten för arbete och integration i Bengtsfors som ska motverka detta. På bilden syns från vänster: ungdomshandläggaren Cia Hammarberg, enhetschefen Per von Krogh och ungdomshandläggaren Felicia Magnusson. Foto: Thinka Berg Sköld

Ungdomsarbetslösheten i Dalsland är hög. Det finns också relativt många hemmasittare. Den kommunala enheten för arbete och integration i Bengtsfors gör nu en nysatsning för att komma till rätta med problemen och bryta ungas isolering.

– Det är emellanåt stökigt ute i samhället och vi behöver hitta olika former av vettig sysselsättning för dem som står utanför skola och arbete. Därför ska vi jobba extra mycket med den här gruppen, säger Per von Krogh, chef för enheten arbete och integration i Bengtsfors kommun.

Jobb och studier

En växande andel av Västra Götalands unga vuxna står utanför arbete och studier. De kallas ofta hemmasittare.

Alla Dalslandskommuner, utom Åmål, deltar i EU:s Europeiska Sociala Fond Vi-projektet, som riktar sig till unga som behöver förbättra sin hälsa och närma sig jobb eller studier.

Avgörande betydelse

Enheten för arbete och integration i Bengtsfors har sedan tidigare en ungdomshandläggare anställd för att arbeta med dessa frågor. Genom Vi-projektet har man fått EU-pengar för att kunna anställa ytterligare en.

– Ungdomshandläggarna ska bland annat hjälpa unga i åldrarna 16 till 25 år att komma i utbildning för att kunna skapa sig en bättre framtid. Det är helt avgörande att vi lyckas med detta. Eftersom Arbetsförmedlingen har lämnat kommunen måste vi göra allt detta arbete själva, säger Per von Krogh.

Skola och föreningar

Han menar att det finns flera delar som måste fogas samman.

– Vi vill samarbeta mer med skola, fritidsgård och föreningar för att bryta ungas isolering. Det kan till exempel handla om att försöka få dem aktiva i en idrottsförening. Vi vill få hemmasittare att både komma tillbaka till skolan och skaffa sig vettiga fritidssysselsättningar.

Folkhögskola

En viktig samarbetspartner i Vi-projektet är Dalslands folkhögskola i Färgelanda.

– Ungdomsarbetslösheten i Dalsland är väldigt hög och vi behöver hitta olika sätt att öka utbildningsgraden för att få unga att etablera sig på arbetsmarknaden. En folkhögskola är en annan studieform än vad som annars kanske är gängse och där finns också andra typer av utbildningar, säger Per von Krogh.

Liten arbetsmarknad

Han menar även att Bengtsfors kommuns arbetssätt En väg in är en annan framgångsfaktor i sammanhanget.

– Men arbetsmarknaden lokalt är för liten. Det är svårt att få ut unga i jobb och även i praktik. Visst finns det en arbetsmarknad, men kompetensen att ta de jobb som finns saknas.

Så vad bör göras?

– Vissa unga behöver öka studiemotivationen och andra behöver komma på vad de vill bli. Vårt uppdrag är att kontakta alla arbetslösa ungdomar i kommunen, söka upp unga hemmasittare och vidta åtgärder.

– Det finns mycket att göra, men vi är på gång, säger Per von Krogh.

Artikeltaggar

ArbetslöshetBengtsfors kommunCia HammarbergEnheten för arbete och integrationFelicia MagnussonNyheterPer von KroghUngdomarVi-projekt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.