Hoppa till huvudinnehållet

Dalsland får fler bokskåp – 1397 böcker lånades i sommar

Publicerad:
Victor Estby och Anita K Alexanderson vid invigningen av det första dalsländska bokskåpet i juli 2017. Det står på Ida Bäckmanns plats vid Fåfängebron på Kyrkogatan i Åmål. I sommar har litteraturföreningens frivilliga skött om elva skåp.
Victor Estby och Anita K Alexanderson vid invigningen av det första dalsländska bokskåpet i juli 2017. Det står på Ida Bäckmanns plats vid Fåfängebron på Kyrkogatan i Åmål. I sommar har litteraturföreningens frivilliga skött om elva skåp. Foto: Ina Sollander

Dalsland kommer nästa år att få ytterligare minst fyra bokskåp, där förbipasserande enkelt kan ta med sig en bok och låna.

När Bokdagar i Dalsland förra veckan avslutade bokskåpssäsongen summerades 1397 lån, en fördubbling mot 2019.

Bokdagar i Dalsland fortsätter att sprida litteratur över landskapet. och numera finns det bokskåp i alla Dalslandskommuner utom Färgelanda. Men Färgelanda får sitt första skåp nästa år.

Det har gått tre år sedan Bokdagar i Dalsland satte upp ett första bokskåp vid Fåfängebron på Kyrkogatan i Åmål. Sedan dess har skåpen förökat sig varje år. Andra året sattes nio nya upp och till årets säsong tillkom ytterligare två, i Tollebol och Håbol.

Så i sommar sköttes totalt elva skåp om av litteraturföreningens cirka 60 frivilliga, varav fem skåp i Åmåls kommun.

Till nästa år kommer ytterligare minst fyra skåp att sättas upp, vid Dalslands Sparbanks kontor i centrala Mellerud, Bengtsfors, Ed och Färgelanda, men det kan bli ännu fler. Intresset är stort på flera håll, enligt Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Det är emellertid inte klart, utan diskussionerna pågår fortfarande.

Togs ned förra veckan

Den dalsländska bokskåpssäsongen sträcker sig från maj till oktober, så i förra veckan monterades skåpen ned. Samtidigt summerades utlåningen och det visade sig att den mer än fördubblats i år jämfört med 2019. Förra året lånades 680 böcker i bokskåpen och i år 1397.

De två skåp som finns utomhus i centrala Åmål, förutom det på Kyrkogatan sitter det ett uppe på Kungsberget, har varit välanvända och står för en hög andel av utlåningen. Möjligen kan även bibliotekets neddragning av öppettiderna tidigare i år ha bidragit, när bokskåpen har funnits som ett lättillgängligt alternativ.

Olika många besökare

Det tredje bokskåpet i centrala Åmål, som sitter inomhus på Åmåls stadshotell, är inte lika besökt, men är å andra sidan varmt uppskattat. Det är också naturligt att det rör sig fler människor i centrala Åmål än i exempelvis Håbol.

– Olika skåp har olika funktioner. I vissa har vi mycket utlåning, medan andra kan liva upp en plats, säger Victor Estby.

Bokskåpsidén sprider sig över landet. Exempelvis har Västmanlands Författarskap satt ut bokhyllor i ett shoppingcenter och Strömstad har gjort om gamla telefonkiosker till bokutlåningsrum.

Den 1 maj 2021 börjar nästa säsong och de dalsländska bokskåpen sätts upp igen.

Artikeltaggar

ÅmålBokdagar i DalslandDalslandDalslands LitteraturföreningLitteraturVictor Estby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.