Trump: Jag har covid-19

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
USA:s president Donald Trump på torsdagen.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
USA:s president Donald Trump och hans hustru Melania har testats positivt för covid-19, skriver Trump på Twitter. Paret isolerar sig i Vita huset, men presidentens läkare Sean Conley försäkrar att presidenten för tillfället väntas "fortsätta utföra sina plikter".

"I kväll har @FLOTUS (Melania Trump) och jag testats positivt för covid-19. Vi kommer att inleda vår karantän- och återhämtningsprocess genast. Vi ska ta oss igenom det här TILLSAMMANS!", skriver Trump natten till fredag amerikansk tid.

Doktor Conley understryker att presidentparet mår bra, "och planerar att vara hemma i Vita huset under sin konvalescens", enligt pressmeddelandet som lagts ut av amerikanska reportrar på Twitter.

"Utan avbrott"

En förestående kampanjresa till Florida rapporteras ha ställts in, men förutom resandet är läkarnas bedömning att Trump ska kunna "fortsätta utföra sina plikter utan avbrott medan han återhämtar sig", skriver Conley.

Tidigare, under torsdagen lokal tid, sade Trump i en intervju med tv-kanalen Fox News att hans tidigare kommunikationschef Hope Hicks, som numera arbetar för återvalskampanjen, har bekräftats smittad. Hicks är en nära rådgivare till presidenten och beskrivs ofta som en del i hans inre krets.

Inte munskydd

Hicks färdades med Trump på presidentplanet Air Force One så sent som i tisdags, i samband med debatten i Cleveland inför valet den 3 november. Hon ska även ha rest i en helikopter tillsammans med presidenten från ett kampanjmöte i Minnesota på onsdagen, något som fångats på bild och rört upp känslor i sociala medier, då Hicks inte bar något munskydd. Det är dock oklart huruvida paret Trump smittats av Hicks eller någon annan.

Som president blir Trump regelbundet testad för covid-19. Exakt hur ofta är dock inte känt.

USA är ett av de länder som drabbats hårdast under coronaviruskrisen, och pandemin är föga förvånande en viktig valfråga. Hittills har drygt 7 miljoner fall bekräftats i landet, och över 200 000 personer har avlidit.

Donald Trumps tidigare kommunikationschef Hope Hicks reste tillsammans med presidenten så sent som i onsdags, då denna bild togs i Maryland.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.