Insändare: Rösta för att tända ljuset på måndag

Publicerad:
Odengatan på Huvudgingen som leder upp till viktiga rekreationsområden i Bengtsfors nämns i inlägget. Foto: Thomas Wallin

Oavsett partiförbindelse har de flesta politiker i Bengtsfors kommun alltid verkat för ett gemensamt mål om att landsbygden ska leva. Våra kommunpolitiker har varit högljudda på både region- och riksnivå i sina krav om exempelvis mer polisresurser i närområdet, bättre kommunikationer samt tillgång till sjukvård och rehabilitering. Mot den bakgrunden finner vi att debatten om släckt gatubelysning i kommunen är oroväckande.

På Bengtsfors kommuns egen hemsida står det, ”I Bengtsfors kommun finns cirka 3.500 ljuspunkter längs med gator, vägar, i parker och på torg. Belysningen är viktig för att du ska känna dig trygg.” (www.bengtsfors.se, 2020-10-01)

Under vintern 2020 släcktes gatubelysning i flera områden i kommunen inklusive en sträcka på Odengatan i Bengtsfors tätort mellan det detaljplanerade området och det gamla elljusspåret. Belysningen i området är oerhört viktig för oss boende på gatan precis som all annan gatubelysning i villaområden. Dessutom nyttjas vår gata flitigt till boende i omkringliggande område för motion och rastning av hundar.

Vi har undersökt och konstaterat att förbrukningskostnad idag för de 11 nedsläckta lamporna på Odengatan ligger runt 3 000 kronor per år som kan halveras med enkla medel genom att byta ut glödlamporna till LED-lampor med en enklare ombyggnad av armaturen.

Tidigare i år har den politiska majoriteten delvis ändrat sig efter att kommuninvånare i Dingelvik, Ekebol och Tisselskog protesterat mot beslutat att släcka deras gatubelysning medan en obehaglig mörknad kvarstår på Odengatan med flera.

Vi verkar genom våra yrken och engagemang i näringsfrämjande organisationer för Bengtsfors framtid och arbetar kontinuerligt för att samhället skall utvecklas och för en ökad inflyttning. Att bibehålla redan befintlig belysning ökar till trevnad för landsbygden och ökad säkerhet.

Vi har fullt förståelse för att kommunen sitter i ett pressat läge vad gäller budget och sparkrav. Det går dock emot vår värdegrund som landsbygds kommun att välja bort våra egna resurser. Vi är övertygade om att samtliga politiker i Bengtsfors håller med oss om att landsbygden ska utvecklas, inte avvecklas.

Vi uppmanar samtliga förtroendevalda kommunpolitiker att rösta för Socialdemokraternas motion att tända all befintlig belysning med mera vid kommunfullmäktiges sammanträde på måndag den 5 oktober.

Med önskan om en ljus framtid för vår kommun,

Stephanie Brodeur Flink och Petter Flink

Artikeltaggar

BengtsforsDingelvikInsändareTisselskog

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare