Hoppa till huvudinnehållet

"Åka mopperally – blir som en form av yoga"

Publicerad:
Planen vid Anton Olsson flyddes av mopeder och deras förare under matstoppet på rallyt från Mellerud.
Planen vid Anton Olsson flyddes av mopeder och deras förare under matstoppet på rallyt från Mellerud. Foto: Tommy Löfgren

De gör det av kärlek och längtan. Kärleken till alla pojkars mopeddröm på 1960- och 70-talen. Längtan till att söka känslan av frihet. Och så kryddad med en god portion nostalgi.

– Det här är vår form av yoga. Det blir en liknande känsla när man sitter på moppen och sjunker in i ett lugnt tillstånd, säger Stefan Johansson från Nossebro.

Han är medlem i Alabama å de 40 rövarna, klubben för mopedentusiaster i Mellerud med omnejd. Även om namnet anspelar på en legenadarisk Puch-moped så var det många mopedmärken som deltog.

Att köra moped i september kräver klädedräkt mot kylan.
Att köra moped i september kräver klädedräkt mot kylan. Foto: Tommy Löfgren

I lördags var ett 80-tal medlemmar ute på sitt årliga mopedrally. Den här gången gick färden vida Dalskog till Dals Långed och sedan hem över Brudfjället. En tripp på tio mil.

Kylan kändes

Bäst kan den sammanfattas som fina vägar, mycket att se på – men blött och kyligt. Mopedisterna hade inte vädret på sin sida denna septembers sista lördag.

Kristoffer Herbertsson frös en del under mopedrallyt men trivdes ändå.
Kristoffer Herbertsson frös en del under mopedrallyt men trivdes ändå. Foto: Tommy Löfgren

– Jag var tveksam till att starta när det regnade och blåste som värst i Mellerud. Men nu tycker jag att det var värt det, säger Kristoffer Herbertsson, som längtade efter en portion moppesoppa vid matpausen hos Anton Olsson i Dals Långed.

Egon Saxberg, Nossebro, var ordentligt klädd för årets mopperally från Mellerud.
Egon Saxberg, Nossebro, var ordentligt klädd för årets mopperally från Mellerud. Foto: Tommy Löfgren

Moppesoppa var namnet, men den här bestod av kött utan inblandning av de två procent olja, som det annars ska vara. På plats och förberedde matpausen fanns bland andra klubbens ordförande, Glennon Eriksson.

Mopedturen kändes som rena yogan tyckte Stefan Johansson och var glad trots den kyliga väderleken.
Mopedturen kändes som rena yogan tyckte Stefan Johansson och var glad trots den kyliga väderleken. Foto: Tommy Löfgren

Ganska nöjd

– Vi brukar ha vårt rally ungefär vid den här tiden på året, men nu valde vi tyvärr fel helg. På grund av regnvädret och coronapandemin tappade vi en del deltagare i år. Men runt 80 mopedister är ändå bra, säger Glennon Eriksson.

Väldigt roligt att så många mopedister kom på besök till Anton Olsson, menade Per-Evert Granlund.
Väldigt roligt att så många mopedister kom på besök till Anton Olsson, menade Per-Evert Granlund. Foto: Tommy Löfgren

Per-Evert Granlund, som tillsammans med Laila Bakke, äger Anton Olsson stortrivdes bland alla mopedister.

Zündapp är ett klassiskt mopedmärke från 1970-talet.
Zündapp är ett klassiskt mopedmärke från 1970-talet. Foto: Tommy Löfgren

– Det är precis så här vi vill att det ska vara. Mycket folk och rörelse och att den här fina platsen används, säger han.

Någon mopedist har han själv aldrig varit.

Moppesoppan ser okej ut, konsterar Glennon Eriksson, mopedklubben, och Per-Evert Granlund, som äger Anton Olsson.
Moppesoppan ser okej ut, konsterar Glennon Eriksson, mopedklubben, och Per-Evert Granlund, som äger Anton Olsson. Foto: Tommy Löfgren

– Nej, det lockade inte mig när jag var ung. jag sparade i stället pengar till min första bil.

Thomas Mellryd, Trollhättan vid sin Zündapp. Han äger den moped som förekom i filmen En man som heter Ove. Thomas Mellryd har nyligen varit med och startat en moppeklubb i Trollhättan.
Thomas Mellryd, Trollhättan vid sin Zündapp. Han äger den moped som förekom i filmen En man som heter Ove. Thomas Mellryd har nyligen varit med och startat en moppeklubb i Trollhättan. Foto: Tommy Löfgren

Alabama å de 40 rövarnas rally startade strax efter tio från klubbhuset i Mellerud. Klockan 15 beräknades de flesta deltagare vara hemma.

En av många mopeder på besök vid Anton Olsson.
En av många mopeder på besök vid Anton Olsson. Foto: Tommy Löfgren
Trots regn och blåst deltog ett 80-tal mopedister i mopperallyt som gick från Mellerud med stopp hos Anton Olsson i Dals Långed. Här Daniel Bergqvist trafikvakt och lotsar deltagarna rätt.
Trots regn och blåst deltog ett 80-tal mopedister i mopperallyt som gick från Mellerud med stopp hos Anton Olsson i Dals Långed. Här Daniel Bergqvist trafikvakt och lotsar deltagarna rätt. Foto: Tommy Löfgren

Artikeltaggar

Anton OlssonDals LångedDalskogMellerudMopederMotorNossebroNyheterPer-Evert GranlundStefan JohanssonZündapp

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.