Hoppa till huvudinnehållet

Vill lyfta fram det lokalproducerade med ett viltslakteri

Publicerad:
Här i mottagningsrummet tas viltköttet emot och förbereds för vidare hantering enligt kundens önskemål. Kjell Johansson ligger i startgroparna för att starta viltslakteri med Dalslands Viltbutik. Foto: Tommy Löfgren

En ny verksamhet vid Dalslands Aktiviteter i Steneby håller på att växa fram. Det är Kjell Johansson som bygger om i det tidigare ridhuset. Här gäller det ett antal aktiviteter där basen handlar om viltkött från närområdet.

– Det blir dels en anläggning för styckning och beredning av köttet, men också kursverksamhet, en viltbutik och rymmer även det café vi redan har här intill, säger Kjell Johansson, vd i Dalslands Viltbutik.

Totalt kommer anläggningen att bestå av tre kylrum, ett frysrum, ett beredningsrum, ett mottagningsrum, samt en butik.

Över disk

Butiken planeras att bli öppningsklar längre fram i höst medan övriga delar av anläggningen delvis är på plats. Totalt tas en yta på 260 kvadratmeter i bruk.

Älg och annat vilt finns det gott om i Dalsland.
Älg och annat vilt finns det gott om i Dalsland. Foto: Paul Kleiven

Kjell Johansson menar att anläggningen blir navet för olika verksamheter. Inte minst för utbildning.

– I dag finns det inte alltid kunskap om hur köttet ser ut med olika styckningsdelar och dess användningsområden.

Flera målgrupper

Därför vill han satsa på kursverksamhet mot olika målgrupper, varav skolorna kan bli en. Företag och jaktlag är andra grupper

– Jag vill också satsa mycket på samarbete med andra aktörer. Gärna inom mat- och restaurangbranschen. Tillsammans kan vi bidra till att lyfta fram Dalsland i olika sammanhang.

Kjell Johansson vänder sig mot lokala kunder, men ser även stora möjligheter att attrahera den marknad som finns i Göteborgsregionen.

– Den har jag jobbat mot under mina 27 år i branschen.

Lokalt producerat

Det är det allt ökande intresset för lokalproducerad mat som gör att han menar att satsningen på Dalslands viltbutik ligger rätt och ger stora möjligheter för utveckling.

Kjell Johansson i frysrummet som snart är klart att tas i bruk.
Kjell Johansson i frysrummet som snart är klart att tas i bruk. Foto: Tommy Löfgren

Exempelvis kan det bli fråga om att producera egen korv.

Men det är inte bara Kjell Johansson och hans personal som ska jobba i anläggningen. Det är också meningen att exempelvis jaktlag kan hyra in sig i delar av den för att ta hand om sina fällda djur.

Som ett nav

– Vi finns här med vår anläggning och alla möjligheter den inrymmer. Jag ser fram emot att skapa en bas för olika verksamheter där grundtanken är lokalproducerad mat, säger Kjell Johansson.

Artikeltaggar

ÄlgDalslands aktiviteterJordbrukKjell JohanssonNäringslivNyheterSkogsbrukSteneby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.