Hoppa till huvudinnehållet

Polisens viltvecka: Olyckorna allt fler

Publicerad:
Se upp för älg! Antalet viltolyckor har ökat under de senaste åren.
Se upp för älg! Antalet viltolyckor har ökat under de senaste åren. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Antalet viltolyckor har ökat under de senaste åren. Denna vecka anordnar polisen en viltvecka. Under den gångna helgen rapporteras det om elva viltolyckor i Bengtsfors, Dals-Ed och Färgelanda.

Helgens allvarligaste viltolycka i vårt område inträffade i Billingsfors klockan 03:06 på fredagsmorgonen.

– Det var en personbil som körde på en älg. Det satt fem personer i bilen, men ingen av dem skadades. Däremot blev det stora skador på bilen. En trasig framruta och bucklor på tak och sidor. Älgen sprang vidare in i skogen och eftersöksjägare kallades till platsen, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Främst rådjursolyckor

Han berättar att det i helgen har varit totalt sju viltolyckor i Bengtsfors kommun, två viltolyckor i Dals-Eds kommun och två viltolyckor i Färgelanda kommun.

– I samtliga fall, utom älgolyckan, handlar det om kollisioner med rådjur. I något fall kan det även ha varit ett viltsvin. Men inga personskador i något av fallen.

10 000-tals kollisioner

Det sker tiotusentals viltolyckor i Sverige varje år och flest olyckor sker på hösten och vintern. Antalet olyckor har ökat de senaste åren.

Mellan den 23 och 29 september håller polisen en så kallad viltvecka.

Syftet med viltveckan är att göra trafikanterna uppmärksamma på att vilda djur hela tiden finns på och utefter vägarna.

Skymning och gryning

Vilda djur förflyttar sig ofta i skymning och gryning. De rör sig i flock och letar föda hela året. Som fordonsförare ska man därför vara extra uppmärksam vid just skymning och gryning.

Om det skett en viltolycka uppmanas man att hand om eventuella skadade personer, ringa 112 och märka ut platsen så att eftersöksjägare snabbt kan hitta djuret.

Eftersom viltolyckorna ökar under hösten kommer också fler eftersöksjägare att vara ute på våra vägar för att eftersöka trafikskadat vilt under denna tid.

Artikeltaggar

ÄlgDalslandFredrik SvedemyrPolisenRådjurTrafikVildsvinViltolyckor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.