Hoppa till huvudinnehållet

Beskedet: Förhöjd a-kassa i två år till

Publicerad:
Idag är det dags, finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgeten för 2021. Arkivbild.
Idag är det dags, finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgeten för 2021. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sänkt skatter för 27 miljarder kronor och minst 25 miljarder till vård, skola, omsorg: Det är hälften av de 105 miljarderna i satsningar i regeringens budget som presenteras i dag.

Redan nu står det klart att den förhöjda a-kassan förlängs i två år.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar på måndagen budgetpropositionen för 2021. Den innehåller nya satsningar på 105 miljarder 2021 och 85 för 2022. Det skriver Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på DN Debatt inför överlämnandet av budgetluntan till riksdagen.

Budgeten har lanserats som ett historiskt stort återhämtningspaket. Det ska få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen, skapa jobb och stärka välfärden.

Elda på

"Förslagen i budgetpropositionen väntas stimulera tillväxten och sysselsättningen kraftigt de närmaste åren", framhåller Andersson och Bolund.

Hittills har nya satsningar för drygt 92 miljarder presenterats. Det innebär att 13 miljarder återstår att redovisa i dag.

Men redan tidigt på måndagsmorgonen kommer beskedet att den höjda a-kassan förlängs i ytterligare två år, uppger finansministern för Ekot i Sveriges Radio.

De tillfälliga höjningarna av nivåerna och tak i arbetslöshetsförsäkringen har gällt sedan i våras som en coronaåtgärd.

– Det är för att man ska ha en trygghet också när man blir arbetslös. Det här handlar om människor som har jobbat och slitit i många år och som förtjänar att ha en trygghet när man drabbas av arbetslöshet, säger Magdalena Andersson till radion.

Notan för den förhöjda a-kassan beräknas till 5,8 miljarder kronor 2021 och knappt 5 miljarder 2022, föreslår regeringen i budgeten.

En annan förlängning gäller lättnaden i arbetsvillkoret, som behålls. Det innebär att fler som arbetat mindre har rätt till a-kassa, uppger Ekot. Däremot märks en återgång till de gamla reglerna för medlemsvillkoret den 3 januari. Även karensdagarna i a-kassan återinförs, enligt förslaget.

Är onödigt?

I de förslag om 92 miljarder som hittills är kända finns skattesänkningar för drygt 27 miljarder till hushåll och företag. Skatten på förvärvsinkomster och pensioner sänks. Företagen får bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för unga och en skattereduktion för investeringar.

Flera miljarder går också till coronastöd för företagen som gäller för i år men betalas ut först nästa år.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tycker att jättesatsningen på hundra extra miljarder i budgeten på det hela taget är onödig när det gäller att stimulera ekonomin.

– Ekonomin är redan laddad för en kickstart. Det behövs inga ytterligare stimulanser än det som redan är lagt för i år för att få i gång ekonomin. Det finns ingen brist på pengar i stort, säger Torbjörn Isaksson.

Den rödgröna regeringen har förhandlat fram budgeten tillsammans med Centern (C) och Liberalerna (L). De två partierna har fått igenom en stor del av sina krav på skattesänkningar, trots att Socialdemokraternas budskap under lång tid varit att välfärden går före sänkta skatter.

Torbjörn Isaksson talar om budgeten som "spridda skurar" av åtgärder där varje parti i budgetsamarbetet ska få sätta sin prägel.

Enligt honom finns inte så mycket i budgeten som handlar om det långsiktigt viktiga: ekonomins funktionssätt.

Pengar till välfärd

Statsminister Stefan Löfven (S) talade i sin regeringsförklaring om att det nu finns en möjlighet att bygga ett Sverige som är bättre än före coronakrisen. Samhällsproblemen ska åtgärdas och reporna i välfärden lagas, uppgav han.

Av de hittills presenterade satsningarna går 25 miljarder till vård, skola och omsorg. Kommunerna får bland annat 10 miljarder extra i generella statsbidrag 2021, de får också 5 miljarder i ett permanent stöd för bättre äldreomsorg och 4 tillfälliga miljarder för den vård som sköts upp under coronakrisen ska klaras av.

Det blev också klart redan i våras att statsbidragen till kommunerna höjs permanent med 12,5 miljarder kronor. De pengarna är redan avsatta och ingår därför inte i nya miljarderna i denna budgetproposition.

Klimatpengar

Av de omkring hundra miljarderna i nya satsningar går runt 11 miljarder kronor till åtgärder för klimatet och miljö, på vägen mot målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

Två miljarder öronmärks för att stärka den blödande kollektivtrafiken.

En stor del av satsningarna i budgeten kommer staten att behöva låna till. Flera av dem är tillfälliga och tas bort om ett eller två år. Andra är permanenta.

Peter Wallberg/TT

Olle Lindström/TT

Lars Larsson/TT

Artikeltaggar

EkonomiMagdalena Andersson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.