Hoppa till huvudinnehållet

Britt Bohlin slutar vid Nordiska rådet

Publicerad:
– Jag vill tillbringa mitt liv med familjen i högre grad än jag nu kan göra, säger Britt Bohlin om sitt beslut att lämna direktörskapet i Nordiska rådet.
– Jag vill tillbringa mitt liv med familjen i högre grad än jag nu kan göra, säger Britt Bohlin om sitt beslut att lämna direktörskapet i Nordiska rådet. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Nordiska rådets direktör, Britt Bohlin, från Teåker i Dalskog lämnar sin tjänst den 31 januari 2021. Det är ett knappt år tidigare än planerat, och Britt Bohlin framhåller personliga skäl till beslutet.

– Orsakerna är helt personliga. Jag fyller 65 år i februari, och det är gängse pensionsålder i Sverige, meddelar Bohlin i ett pressmeddelande.

– Pandemisituationen har gjort att min man som är i riskgruppen har hållit sig i vårt hem i Sverige, medan jag på grund av jobbet delvis måste vara i Köpenhamn. Jag vill tillbringa mitt liv med familjen i högre grad än jag nu kan göra. Det är helt enkelt inte roligt som det är nu, konstaterar Britt Bohlin som tidigare varit riksdagsman och även landshövding i Jämtlands län.

Hon har kvar sina band till Dalsland och Teåker i Dalskog där hon också tillbringar mycket tid.

Dramatisk tid

– Fram tills coronan kom har det varit både intressant och spännande, säger Britt Bohlin som inledde sin period vid Nordiska rådets sekretariat i Köpenhamn i januari 2014.

– Det har varit en dramatisk tid för samarbetet, säger Bohlin. Hon lyfter fram flyktingströmmarna 2015 som en händelse som satte samarbetet på prov, och påminner om Nordiska rådets session i Reykjavik i oktober det året.

Hon konstaterar vidare att Nordiska rådet gav regeringarna en ny mötesplats att tala med varandra och att det varit bra. Under den nuvarande krisen har dialogen påverkats negativt eftersom coronan satt sina spår och hämmar det politiska samtalet som inte kan föras på distans.

Processen för att hitta en efterträdare till Britt Bohlin inleds omedelbart. En ny rådsdirektör ska vara på plats i början av februari 2021.

Artikeltaggar

Britt BohlinDalskogDalslandKöpenhamnNordiska rådets sekretariatNyheterReykjavikSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.