Hoppa till huvudinnehållet

Efter SVT-granskningen: Anders Sandén får sparken

Publicerad:
Kommunchefen Anders Sandén och kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) vid en presskonferens i september förra året.
Kommunchefen Anders Sandén och kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) vid en presskonferens i september förra året. Foto: Andreas Dagström

Kommunstyrelsen i Åmål har efter diskussion vid ett extramöte på torsdagen beslutat att kommundirektören Anders Sandén inte längre har fortsatt förtroende och han sägs upp med omedelbar verkan.

– Efter det som hänt har kommunchefen inte längre något auktoritet i sin roll, säger Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S).

Det extrainsatta mötet hölls med anledning av "Uppdrag granskning" program om Sandéns tid som socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna.

Oppositionen valde att inte delta i beslutet.

– Det handlar inte om att vi inte vågar eller inte kan fatta beslut. Vi har inte fått vara delaktiga i processen alls och då kan vi heller inte vara delaktiga i det här beslutet. Majoriteten får ta det ansvaret, så sammanfattade oppositionens företrädare Michael Karlsson (M), Christer Törnell (KD), Peter Stenberg (L) och Anders Bäckström (C) utvecklingen under dagens möte i kommunstyrelsen.

Torsdagens kommunstyrelsemöte hade endast ett ärende på bordet aviserat: information med anledning av "Uppdrag granskning". Kallade var förutom politikerna, även biträdande kommundirektören Jan-Erik Samuelsson, kansli- och utredningschefen Björn Skog och personalchefen Per Ljungberg.

Men informationsärendet blev plötsligt ett beslutsärende, om kommundirektörens fortsatta anställning i Åmål, något som oppositionen inte förvarnats om.

Mötet dröjde också. Först en dryg halvtimme efter aviserad tid kom det igång, sedan majoriteten behövt mer tid för interna diskussioner.

Efter mötet var slut dröjde det flera timmar innan beslutet blev offentligt.

– Vi har gjort en helhetsbedömning av Anders Sandéns förutsättningar att leda kommunens arbete framåt. Det förtroende som krävs i rollen som kommundirektör saknas, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Hela processen har varit påfrestande, både för kommunanställda och politiker. Blotta misstanken om att det skulle förhålla sig som UG lägger fram gör att förtroende saknas för Anders Sandén. I och med det saknas auktoritet för den roll han har, säger Michael Karlsson.

Parterna har kommit överens om ett avgångsvederlag om 16 månadslöner, vilket motsvarar drygt 1,4 miljoner kronor. Något som kommunstyrelsen också slog fast i sitt beslut.

Tar avstånd

Ove Kaye, gruppledare för Sverigedemokraterna i Åmål, svarar på frågan om vad han anser om beslutet med en retorisk fråga.

– Det fanns väl inget att välja på?

– Men det blir ju en kostsam sak för kommunen. Det går väl på i runda slängar nästan två miljoner kronor när allt är klart. Pengar som hade kunnat användas på andra sätt i kommunen.

Villkoren för uppsägningen följer vad som anges i Anders Sandéns anställningsavtal. Han skulle vid en uppsägning vara arbetsbefriad med lön i nio månader och dessutom få ett avgångsvederlag motsvarande tolv månadslöner.

Dock skulle enligt avtalet en avräkning ske om kommundirektören varit anställd i mindre än 21 månader, så att ersättningen motsvarar lika många månader som han varit anställd. Anders Sandén tillträdde i maj 2019.

Därtill tillkommer för kommunen att betala arbetsgivaravgift, för uppsägningsperioden full avgift och för avgångsvederlaget reducerad.

Politisk rekryteringsgrupp

Rekryteringen av en ny kommundirektör inleds genast och personalchefen Per Ljungberg kommer att ansvara för det arbetet. Den här gången har också en politisk rekryteringsgrupp tillsatts där kommunstyrelsens arbetsutskotts ordinarie ledamöter samt en representant från Sverigedemokraterna ingår.

Tills vidare kommer biträdande kommundirektör Jan-Erik Samuelsson att gå in som tillförordnad kommundirektör.

(Texten uppdateras)

Karlsson (S): "Förtroendet har ju fått sig en knäck"

Artikeltaggar

Åmåls kommunÅmåls kommunAnders SandénMichael KarlssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.