Hoppa till huvudinnehållet

Två församlingar i Steneby blir en

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Lena Hildén, kyrkoherde, och Sven Pettersson, ordförande i kyrkorådet tror att en sammanslagning är vägen framåt i Steneby.
Lena Hildén, kyrkoherde, och Sven Pettersson, ordförande i kyrkorådet tror att en sammanslagning är vägen framåt i Steneby. Foto: Tommy Löfgren

Den 5 november kan första steget till att slå ihop dagens två församlingar i Steneby pastorat till en. Då samlas kyrkofullmäktige får ett förslag till ny indelning på sitt bord.

– Vi kommer att fortsätta att fira gudstjänster i våra sex kyrkor som tidigare. Med en sammanslagning skapar vi en enklare och effektivare administration och kan satsa mer kraft på verksamheten, säger kyrkoherde Lena Hildén.

Dröjer till 2022

Sammanslagningen är tänkt att genomföras från och med den 1 januari 2022. Då börjar en ny mandatperiod för kyrkans förtroendevalda politiker.

Steneby kyrka.
Steneby kyrka. Foto: Tommy Löfgren

– Kyrkorådet och församlingsråd har diskuterat sammanslagningen under våren och det råder enighet om att det här är vägen framåt, säger Sven Pettersson, ordförande i kyrkorådet för de två nuvarande församlingarna i pastoratet.

Sven Pettersson är ordförande i kyrkorådet i Steneby pastorat.
Sven Pettersson är ordförande i kyrkorådet i Steneby pastorat. Foto: Tommy Löfgren

Den nya församlingen ska heta Steneby församling och inte som idag Steneby pastorat.

Bakgrunden till sammanslagningen är ett vikande medlemsantal i Svenska kyrkan i kombination med svårigheter att engagera förtroendevalda och kyrkvärdar i samma omfattning som förr.

Halverat antal

Siffrorna talar sitt tydliga språk. På 25 år har Steneby pastorat halverat sitt medlemsantal till dagens 2 700 medlemmar. Enligt den prognos pastoratet gjort kommer man år 2030 ha 2 100 medlemmar.

Det är inte första gången som sammanslagning av församlingar och pastorat är på tapeten. 2010 skedde flera sådana i Karlstad stift. Bland annat fanns det ett förslag att slå samman Ärtemarks pastorat med Steneby pastorat.

Väckte motstånd

– Men det motsatte vi oss. Vi kunde peka på att vi hade en stark ekonomi och var ett välskött pastorat. Vi fick biskopen och stiftet med oss och kunde fortsatt stå självständiga, säger Sven Pettersson, som då var en av de drivande bland de förtroendevalda i pastoratet.

Däremot slogs fyra församlingar ihop till två. Steneby-Tisselskog blev en och Ödskölt-Bäcke den andra. Förslaget till ny indelning från 2022 innebär att dagens administration förenklas.

Tunga frågor

Tanken är att kyrkofullmäktige får flera tunga ärenden att behandla. Det kan handa om för kyrkan principiella ärenden och ärenden som på annat sätt är av större vikt.

Det kan vara församlingsinstruktion, budget, kyrkoavgift och lokalförsörjningsplan.

Kyrkorådet, som är församlingens styrelse, får utökade ansvarsområden. Det gäller den ekonomiska förvaltningen, att utse kyrkvärdar, besluta om kollekter, ansvarar tillsammans med kyrkoherden för gudstjänstlivet med mera.

En del uppgifter tas över från dagens två församlingsråd. Verksamhetsråd ska bildas på de platser i församlingen där intresse finns.

Ett annat mått på de förändringens vindar som blåser i pastoratet är planerna på att sälja de tre församlingshemmen i Billingsfors, Tisselskog och Ödskölt. Även i den frågan handlar det om ekonomin.

Församlingshem används inte

– Jag förstår de känslor man kan ha för sitt församlingshem. Men i dag används de inte tillräckligt mycket för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att behålla dem. Det är bättre att använda pengarna till verksamheten, säger Lena Hildén.

Kyrkoherde Lena Hildén i Steneby pastorat.
Kyrkoherde Lena Hildén i Steneby pastorat. Foto: Tommy Löfgren

Frågan kommer att behandlas av kyrkofullmäktige. Innan dess blir det informationsträffar.

Artikeltaggar

BillingsforsEtik och religionKyrkorådetLena HildénNyheterStenebyTisselskogÖdskölt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.