Hoppa till huvudinnehållet

Karlsson (S): "Förtroendet har ju fått sig en knäck"

Publicerad:
Kommunchefen Anders Sandén och kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) hösten 2019 när en satsning för att få ned arbetslösheten i Åmål presenterades.
Kommunchefen Anders Sandén och kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) hösten 2019 när en satsning för att få ned arbetslösheten i Åmål presenterades. Foto: Andreas Dagström

Efter Uppdrag gransknings tv-program om affärerna i Sigtuna för tio år sedan och mer, där Åmåls nuvarande kommundirektör Anders Sandén var S-märkt kommunalråd, är Åmåls ledande politiker försiktiga i sina uttalanden. De vill avvakta med slutsatser, tills det andra programmet sänts.

Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) såg förstås Uppdrag gransknings program om Sigtuna och Anders Sandén, som är kommunens högste tjänsteman.

– Förtroendet, någonstans, har ju fått sig en knäck, säger Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S),

– Det är ett bekymmersamt läge och jag tar det här på största allvar. Den uppkomna situationen är inget som får nonchaleras. Det gäller att vi hanterar det här rätt. Men jag vill heller inte dra några förhastade slutsatser i det här läget. Jag vill se båda programmen först innan jag uttalar mig.

Sandén tänker anmäla Uppdrag granskning

Michael Karlsson (S) har kallat till ett extra möte i kommunstyrelsen på torsdagen, dagen efter att det andra programmet från Uppdrag granskning har sänts.

– Kommunstyrelsen är ju den anställande parten. Det är viktigt att ledamöterna får samlas och uttrycka sin åsikt. Där kan vi ta upp frågan om vad det här får för konsekvenser, på kort och på lång sikt. Sedan ska jag naturligtvis ta kontakt med Anders och höra hur han anser att det här påverkar hans uppdrag.

"Allvarlig situation"

Majoriteten i Åmålspolitiken – S, V och MP – har löpande, kontinuerlig kontakt i ärendet.

– Det här är en allvarlig situation, säger Lotta Robertsson Harén, Miljöpartiets representant i kommunstyrelsen.

– Programmet som sändes påverkar naturligtvis kommunen som sådan, Anders roll som kommunchef, men även politiken i stort och då så klart främst Socialdemokraterna, även om det här handlade om Socialdemokraterna i Sigtuna.

Miljöpartiets partigrupp ska träffas på söndag kväll för att diskutera den uppkomna situationen.

Hon välkomnar kommunstyrelsens extrainsatta möte i nästa vecka.

– Det är bra. Vi behöver sätta oss ned och diskutera vilken bild vi har av läget. Jag önskar att alla partier kan komma fram till en gemensam bild. Sen behöver vi ta ställning till hur vi ska ha agera framöver, men då behöver vi lite mer tid. Oavsett vad man tycker om det som framkom i programmet så har programmet sänts, det här är något som hänt och något vi måste agera utifrån, säger Lotta Robertsson Harén.

"En jäkla soppa"

Peter Olsson, är Vänsterpartiets ledamot i kommunstyrelsen:

– Jag har sett programmet och av det som framkom så är det en jäkla soppa. Men jag tänker också att jag vill se del två först och hoppas att det andra programmet kan bringa mer klarhet i vad som hänt.

– Det jag kan tycka är konstigt är hur det skulle ha gått till. Hur har ett kommunalråd kunnat bestämma ensam över stora kontrakt för miljonbelopp? Det finns ju kommunrevisorer och andra skyddsfaktorer som borde ha fungerat här, säger Peter Olsson.

– Anders har varit en fantastisk kraft i kommunen, det måste jag först säga. Men Vänsterpartiet ser ju väldigt allvarligt på vad som framkommer i programmet, det ska det inte råda några tveksamheter kring.

Också Peter Olsson välkomnar ett extra kommunstyrelsesammanträde.

– Det är bra. Alla partier har rätt till samma information. Vi kommer också att ha interna samtal inom majoriteten.

"Oroväckande illa"

Alliansföreträdaren Michael Karlsson (M) säger så här om hela affären:

– Anders Sandén anställdes efter en, enligt mitt förmenande, oroväckande illa hanterad rekryteringsprocess – som för övrigt överklagats till förvaltningsrätten för juridisk bedömning.

Vad säger du efter att ha sett det första programmet av två?

– Jag känner både besvikelse och bestörtning, säger Michael Karlsson (M).

– Besvikelse över att Sandén vid en direkt fråga från mig vid kommunstyrelsens sammanträde den 26 augusti sade sig vara ovetande över vad Uppdrag granskning hade att berätta om honom och bestörtning över att Åmåls kommunalråd, genom sin forcerade rekrytering av kommunchef, förmodligen befläckat sig själv, sitt parti och Åmål med korruptionsmisstankar.

– Jag vill avvakta med att kommentera vad som avslöjades i reportagets första del, utan väljer att vänta tills andra programmet sänds och hela vidden av granskningen kommit i dager.

"Allvarliga anklagelser"

Sverigedemokraternas gruppledare i Åmål, Ove Kaye, vill heller inte fälla några slutgiltiga omdömen innan han sett andra delen av Uppdrag gransknings avslöjanden.

– Det är klart att det är allvarliga anklagelser som Uppdrag granskning kommer med. Det skulle vara djupt olyckligt om det visar sig stämma. Men det är svårt att kommentera mer förrän jag sett nästa del av granskningen och diskuterat med resten av våra kompisar i kommunfullmäktige.

Kaye tycker det är bekymmersamt att Åmåls kommun hamnar i dålig dager.

– Det är inte mer än sex månader sedan vi hade en annan resa i media och det här är inte vad Åmål behöver.

Artikeltaggar

Åmåls kommunÅmåls kommunAnders SandénLotta Robertsson HarénMichael KarlssonMichael KarlssonOve KayePeter OlssonPolitikSVT

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.