Hoppa till huvudinnehållet

Krister badade i 50 dalsländska sjöar

Publicerad:
Den 14 augusti badade Krister Kronlid i Lilla Le...
Den 14 augusti badade Krister Kronlid i Lilla Le... Foto: Privat

I pandemitider har många, frivilligt eller inte, valt att tillbringa semestern på hemmaplan. Krister Kronlid från Uddevalla testade ett nytt, unikt grepp. Han badade i 50 dalsländska sjöar under tre veckor.

– Det är något fler borde unna sig, säger han.

När coronapandemin satte stopp för resorna till Albanien och USA bestämde sig Krister Kronlid från Uddevalla att i stället upptäcka sina föräldrars barndomstrakter.

– Pappa har sitt ursprung i Bäckefors och mamma är från Ödeborg, så det var ett enkelt val att utforska Sveriges i särsklass vackraste landskap, säger han.

Krister Kronlid satte sig i bilen och körde, med målet att hitta ett dussintal unika sjöar att bada i. Men allt eftersom den varma sommaren led växte antalet sjöar och till slut var han, efter söndagens dopp i Hagtjärn i Dals Ed, uppe i 50 stycken. En något unik bedrift, tror han själv.

– Jag vet inte om det är gjort på dylikt sätt förut, men jag tror inte det. Det är i vilket fall som helst något fler borde unna sig, menar Krister Kronlid.

... och i Stora Le tog han en dusch i Brudslöjan.
... och i Stora Le tog han en dusch i Brudslöjan. Foto: Privat

Men det var inte själva badet som var det egentliga målet – det var resan dit.

– Jag har besökt kyrkor, gårdar, torp, fjällmiljöer och brukssamhällen. Jag har mött människor i alla dess sammanhang, funnit dolda skatter, ätit gott och sovit på udda platser. Det har varit så givande och jag tror att fler skulle kunna inspireras att göra samma resa, Dalsland har allt att erbjuda, säger han.

Varje sjö har sin egen historia, men av de 50 han besökt i sommar har Krister Kronlid två favoriter.

– Teåkerssjön i Mellerud är något alldeles speciellt. Förutom en slät och hård sandbotten är den så vacker att det värker i själen med sina höga bergssluttningar. Och så Älgsjön, som ligger på fjället mellan Dals Långed och Baldersnäsvägen. Där badar man på klippavsatser och det är tyst och fridfullt. På vägen ner till sjön studsade det fram en älg som ett förebådande av var man vår på väg.

Nästa sommar söker Krister Kronlid tips på fler sjöar och tjärn han kan utforska. Vissa guldkorn är svåra att hitta, menar han.

– Jag kan knappa in sjön på GPS:en men det är inte alltid jag kommer ända fram med bilen. Då behövs en lokal guide.

Artikeltaggar

BadDalslandTurism

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.