Tankar inför helgen: Tro och liv

Familj
PUBLICERAD:
Elisabeth E. Radovic´ komminister i Ärtemarks pastorat.
Foto: Helena Lindgren

Matteus 23:1-12: Temat är som sagt tro och liv, och det handlar om att det måste höra ihop. Helt enkelt att vi ska leva som vi lär.

Jesus riktade i sin tid, udden mot fariséerna och de skriftlärde. De lastade på folket en massa krav. Det var inte bara Mose lag utan de hittade på en massa tillägg också. Jesus menade att de gjorde det av fel motiv. De drevs inte av kärlek till Gud eller människor utan av högfärd och maktbegär, och då hade de ju missat själva tanken med lagen.

Det är ganska långt från vår verklighet, i alla fall för de flesta. I vår tid får man inte makt och anseende för att man visar sej väldigt from. Kyrkan är inte mäktig på det sättet i vårt land , och det ska vi nog vara tacksamma för. Kyrkan är som bäst när hon inte är rik och mäktig, för är hon det drar hon till sig folk och ledare som är där av fel anledning. Det blir inte bra. Det finns gott om exempel genom historien på att det gått riktigt illa. Man har hamnat långt från Jesu budskap att ” den som är störst bland er skall vara de andras tjänare”.

I vår tid är tron sällan något man skryter om. Snarare är vi lite överförsiktiga i att tala om Gud och om vad vi tror. Vi har hamnat i det andra diket. Och i riksmedia får man ofta höra ” förr i tiden när vi trodde på Gud…” som om vi som tror har försvunnit. Visst är Sverige ganska sekulariserat, men vi finns faktiskt. 56 % av Sveriges befolkning är med i Svenska Kyrkan. Ganska många är med i andra kyrkor och till det får vi lägga alla som tillhör islam eller någon annan religion. Bilden som målas upp är helt enkelt inte sann, men den driver fram en självbild av att Sverige är har lagt religionen bakom sig.

Om vi förlorar anseende och makt i samhället kanske det bara är bra. Men om vi förlorar möjligheter att nå ut med Jesu budskap är det verkligen inte bra. Det är ett underbart budskap som alla behöver få höra, dels för att vi tror att det är sant , men också för att vi verkligen behöver det. I en tid när det inte självklart når ut de gamla vägarna måste vi hjälpas åt att berätta! Berätta, berätta och försöka leva ut det i praktiken. Det är varje kristen människas uppgift.

Elisabeth E. Radovic´ komminister i Ärtemarks pastorat

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.