Hoppa till huvudinnehållet

Stort engagemang vid halvtid för Dals-Eds framtidsplanering

Publicerad:
Översiktsplaneringen för Dals-Eds kommun ska bli klar under nästa år.
Översiktsplaneringen för Dals-Eds kommun ska bli klar under nästa år. Foto: Johannes Sundlo

Solenergi, cykelpool och train-shopping. Det är bara några av alla förslag från allmänheten när det gäller framtiden i Dals-Eds kommun. Mer än 16 procent av invånarna, drygt 770 personer har deltagit.

– Det känns väldigt trevligt att det här nått ut och är grundat hos befolkningen, säger Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande.

Miljön framåt

Bakgrunden är den så kallade översiktsplan som håller på tas fram och som handlar hur mark- och vattenområden, liksom den byggda miljön ska användas och utvecklas.

Järnvägsstationen och tågtrafiken är viktig även fortsatt för invånarna i kommunen.
Järnvägsstationen och tågtrafiken är viktig även fortsatt för invånarna i kommunen. Foto: Jan Lorentsson

Gabriella Hemme är en av två projektledare som arbetar med översiktsplanen.

– Vi har varit ute i centrum, haft workshops med barn och unga i skolor och träffat föreningar och företag för att fånga upp och få in synpunkter och tankar.

Tåg och cyklar

Ett område som engagerar är kommunikationer och många menar det är viktigt att behålla persontrafiken med tåg. Idén om train-shopping handlar i sin tur om att underlätta för resenärer att komma till Ed via tåg och handla på ett småskaligt sätt.

– Att ta tåget till en gemytlig stad med en så vacker naturkuliss, det är något som kan gå att bygga vidare på, säger Gabriella Hemme

Genom workshops i skolor har barn fått tycka till om vad de önskar i Dals-Ed.
Genom workshops i skolor har barn fått tycka till om vad de önskar i Dals-Ed.

På listan står också förslag att leda bort tung trafik genom Eds centrum, fler cykelvägar och en gemensam cykelpool för att underlätta cyklandet.

Bad-vision

– Ett starkt önskemål från alla åldrar är ett badhus, även om det förstås är mycket svårt att få ekonomi på det i en liten kommun, säger Gabriella Hemme.

Inom byggande och bostäder handlar förslagen främst om att bättre använda redan bebyggda ytor och industriområden. Till exempel föreslås en satsning på fritidsbebyggelse i Nössemark och en kartläggning av tomma hus runt om i kommunen.

Naturen stark

Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande betonar att man alltid välkommen höra av sig med idéer och förslag till kommunen.
Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande betonar att man alltid välkommen höra av sig med idéer och förslag till kommunen. Foto: Tommy Löfgren

– Det finns en stolthet hos Dals-Edsborna kring kommunens natur vilket märks i de svar vi fått in när vi varit ute och frågat, säger Gabriella Hemme.

Till exempel tas det upp satsningar på allt från naturturism och friluftsliv till en ny entré för Tresticklans nationalpark. Det nämns även att en klimatanpassningsplan behövs och att se över hur vindkraft och solenergi kan användas.

Mer input

Förslagslistan har under våren presenterats i Håbol, Nössemark och Töftedal.

– Det är trist att vi på grund av pandemin inte kunnat genomföra samrådsmöten i Gesäter och Rölanda, men vi hoppas fortfarande att vi ska hinna med det innan nästa steg, säger Martin Carling.

Det finns många i Dals-Ed som drömmer om ett badhus.
Det finns många i Dals-Ed som drömmer om ett badhus.

– Vi har kommit halvvägs och vill gärna få in synpunkter på sammanställningen så här långt, säger Gabriella Hemme.

– Det är inte för sent på något vis, säger Martin Carling och betonar att man alltid välkommen höra av sig med idéer och förslag till kommunen.

Artikeltaggar

GesäterHåbolMartin CarlingNössemarkNyheterÖversiktsplanRölandaSimhallTågtrafikTöftedal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.