Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: 1 miljard till idrotten och publik i höst

Publicerad:
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) under fredagens pressträff med anledning av utökat stöd till kulturen och idrotten.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) under fredagens pressträff med anledning av utökat stöd till kulturen och idrotten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen föreslår ett nytt stödpaket till idrotten på 1 miljard kronor, meddelar kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP). Samtidigt meddelades ett förslag som kan ge möjlighet till viss publik i höst.

Idrotten har tidigare fått 500 miljoner i ett första krispaket.

Det räcker inte och Riksidrottsförbundet (RF) har under hela sommaren tryckt på för att få ytterligare stöd från regeringen.

När nu förslaget ligger på bordet finns hopp om att mildra den ekonomiska kris som många klubbar och föreningar befinner sig i.

"Det är glädjande och oerhört viktigt för idrottsrörelsen att regeringen i dag presenterar ett förslag till förlängt ekonomiskt stöd som kommer hjälpa idrottsföreningar att fortsatt klara av att bedriva sin verksamhet. Vi hoppas nu på bred politisk enighet kring detta", säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Så sent som på torsdagen bad han finansminister Magdalena Andersson (S) om ett besked i frågan.

Dagen efter meddelade regeringen att idrotten föreslås få 1 miljard kronor i ett nytt stödpaket.

– Kulturen och idrotten behöver fortsatt stöd i denna stund. De måste finnas kvar när den här krisen är över, säger Amanda Lind (MP) på en presskonferens.

Publik från 1 oktober

Samtidigt meddelades att förslag till undantag av ordningslagen för idrott och kultur skickas på snabbremiss vilket ger förhoppning om möjlighet till viss publik från den 1 oktober.

Riksidrottsförbundet kommer att svara på remissen för idrottsrörelsens räkning och poängtera att det är viktigt att regeringen inte avgränsar till enbart sittande publik utan dessutom tar hänsyn till idrottsrörelsens bredd av evenemang, såsom exempelvis löplopp och orienteringstävlingar som inte har en avgränsad arena.

Artikeltaggar

Amanda LindBjörn ErikssonCenterpartietLiberalernaMagdalena AnderssonMiljöpartietSocialdemokraternaSport

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.