Hoppa till huvudinnehållet

Fler får nytt jobb

Publicerad:
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trots krisen är arbetsmarknaden långt ifrån död. Närmare 6 000 fler fick ett nytt arbete i juli än samma månad i fjol, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Omkring 134 000 fler är nu inskrivna som arbetslösa, jämfört med slutet av juli förra året. Den absoluta merparten har tillkommit sedan coronapandemin tog fart i februari och mars.

Men ökningstakten har avtagit under sommaren, så pass att Arbetsförmedlingen sänker sin prognos över hur många fler som kommer att bli av med jobbet innan den förmodade toppen nås i vinter.

Myndighetens statistik visar också att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli. Under samma månad i fjol var den siffran 21 000. En förklaring är att det finns relativt många nya arbetslösa som har lättare att snabbt komma tillbaka, enligt Arbetsförmedlingen. Men det finns också branscher som mitt i den ekonomiska krisen har stort behov av personal, som vården, utbildningssektorn och vissa delar av handeln, så som lagerpersonal.

Däremot blir det allt svårare för dem som har varit arbetslösa länge. Ökningstakten på antalet långtidsarbetslösa tilltar. I juli hade 165 000 personer varit arbetslösa längre än tolv månader, vilket är en ökning med 16 procent, eller 23 000 fler personer, jämfört med för ett år sedan.

Olle Lindström / TT

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetArbetsmarknadSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.