Hoppa till huvudinnehållet

Marie-Therese har hela sin släkt i Beirut: "Jag har gråtit hela natten"

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Marie-Therese Harfouche, lokalpolitiker och entreprenör i Bengtsfors, har hela sin släkt kvar i Beirut.
Marie-Therese Harfouche, lokalpolitiker och entreprenör i Bengtsfors, har hela sin släkt kvar i Beirut. Foto: Conny Hultgren

Strax efter klockan 17, svensk tid på tisdagen, nåddes omvärlden av nyheten att det inträffat en omfattande explosion i Beirut, Libanons huvudstad. Marie-Therese Harfouche, lokalpolitiker och entreprenör i Bengtsfors, är uppväxt i staden och har hela sin släkt kvar i Beirut.

Marie-Therese Harfouche flyttade till Sverige för 30 år sedan.

– Mina föräldrar är kvar, mina syskon och kusiner. Alla är kvar, det är bara jag som finns i Sverige, säger hon till Dalslänningen.

Familjen oskadd

Hon var i kontakt med släkten under gårdagskvällen och natten via telefon och videosamtal.

– Alla är tack och lov oskadda. Men förstörelsen är enorm och området som är drabbat är jättestort. Alla fönster och allt glas har krossats och mina släktingars verksamheter är förstörda, säger Marie-Therese Harfouche.

Explosionen inträffade i hamnen.
Explosionen inträffade i hamnen. Foto: Hussein Malla

Hon berättar att många är rädda.

– Barnen är livrädda.

Marie-Therese Harfouche säger att hon varit vaken större delen av natten.

– Jag har bara gråtit. Det är fruktansvärt att se sin stad förstöras på det sättet. Vi har haft krig i så många år och det har alltid varit något. Och så nu detta.

2 750 ton ammoniumnitrat

Det var strax efter klockan 17 svensk tid som explosionen inträffade. En brand ska av oklar anledning ha startat i hamnområdet och, enligt Libanons myndigheter, ska en explosion ha inträffat. Explosionen ska ha orsakats av 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarats i en lokal i hamnen, utan tillräckliga skyddsåtgärder.

Förödelsen är enorm och stora delar av staden ligger fortfarande i ruiner.
Förödelsen är enorm och stora delar av staden ligger fortfarande i ruiner. Foto: Hassan Ammar

Under onsdagsmorgonen har flera medier uppgett att över 100 personer avlidit efter explosionen och drygt 4 000 skadats. Antalet döda och skadade väntas fortsätta stiga då delar av staden ligger i ruiner.

Huvudstaden klassas som en katastrofzon och presidenten Michel Aoun har utlyst tre dagars landssorg.

Artikeltaggar

BengtsforsInrikes/utrikesLibanonMarie-Therese HarfoucheNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.